Redeschiderea şcolilor în România. Cum vor fi testaţi elevii pentru Covid-19

Iancu Andreea 01.02.2021, 08:23
Redeschiderea şcolilor în România. Cum vor fi testaţi elevii pentru Covid-19

Redeschiderea școlilor în România este încă neclară. Deși există posibilitatea ca elevii și profesorii să revină în clase începând cu 8 februarie, nu se cunoaște deocamdată maniera în care acest lucru va fi posibil. Oficialii au vorbit despre testarea periodică a elevilor pentru a putea păstra revenirea în bănci mult mai sigură pentru ei și familiile lor. Totuși, această etapă este marcată de o mulțime de neclarități, în timp ce campania de vaccinare pentru profesori este pusă pe pauză.

Redeschiderea școlilor în România, marcată de enigme

Trecerea de la orele online la cele în băncile școlii ar putea avea loc în data de 8 februarie. Totuși, decizia finală ar urma să fie luată în zilele următoare, după cum anunțaseră inițial oficialii din învățământ și Ministerul Sănătății. Chiar și așa, profesorii unităților de învățământ privesc cu nesiguranță spre ziua în care își vor revedea elevii. Iar acest fapt se datorează lipsei de pregătire pentru testarea elevilor. Dincolo de școlile rurale, unde medicul lipsește, există o problemă de gestionare a numărului mare de copii la testarea în orașe.

Asistentul medical, fiind unul singur, e foarte greu să gestioneze problema când vorbim de 300-400 de copii minim care intră dimineaţa pe poarta şcolii. E foarte greu să testezi elevii în momentul în care se întorc la şcoală. Este irelevant să îi iei şi să-i testezi, pentru că ei, până au ajuns în faza de testare, au interacţionat la intrarea în şcoală cu ceilalţi copii, explică Iulia Trifu, profesor de matematică la Liceul Spiru Haret din Timişoara, potrivit mediafax.ro.

Pe de altă parte, și directorii sunt nelămuriți despre modalitatea în care se vor testa elevii și cine va asigura numărul suficient de teste. Daniela Voinea, directorul Şcolii „Sfinţii Voievozi” din Capitală, a vorbit despre această situație.

Aştept informaţii oficiale. Că aşa, dacă stăm să ne luăm după ce vorbim între noi sau după ce auzim nu ştiu pe unde, nu o să facem nimic. Undeva în 2 februarie o să primim ordinul să vedem cum vom funcţiona, probabil că acel ordin va fi comun ca cel din toamnă cu Ministerul Sănătăţii, afirmă aceasta.

Profesorii cu probleme medicale rămân la sistemul de predare online foto - Pexels
Profesorii cu probleme medicale rămân la sistemul de predare online
foto – Pexels

Ce schimbări sunt anunțate în orarul profesorilor

În timp ce problema testării nu și-a găsit deocamdată răspunsul, în urmă cu câteva zile, Ministrul Educației vorbea despre schimbări în orarul profesorilor care urmează să reia cursurile. Astfel, oficialul român susține că acei profesori care prezintă probleme medicale, printr-un act doveditor, emis de un medic al medicinei muncii, va rămâne în sistemul de predare online. Cu toate acestea, unitățile de învățământ vor fi obligate să organizeze orarul astfel încât cursurile acestor cadre didactice să fie comasate într-o singură zi.

Ţine de conducerea şcolii să asigure un orar specific, în aşa fel încât acele cadre didactice care nu pot veni la şcoală din motive medicale certificate să aibă orele grupate într-o singură zi, zi în care elevii să nu meargă la şcoală şi să continue online pentru acele situaţii în care profesorii au interdicţie de prezenţă fizică în şcoală.

Vom cere tuturor inspectoratelor şcolare şi tuturor şcolilor să nu ajungă în situaţia în care în aceeaşi zi să fie o combinaţie între online şi prezenţa fizică. Orarele trebuie construite de aşa natură încât să poată fi separată o situaţie de cealaltă, explică Sorin Cîmpeanu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...