Record negativ absolut al natalității în România. Explicația specialiștilor e cel puțin ciudată

Badea Violeta 04.08.2022, 08:20
Record negativ absolut al natalității în România. Explicația specialiștilor e cel puțin ciudată

Țara noastră a înregistrat anul trecut cel mai mic număr de nașteri din istoria măsurătorilor statistice. Datale arată că și înainte de 1990, atunci când România era formată din două provincii, Ţara Românească şi Moldova, veneau pe lume mai mulți copii. Care este explicația? Specialiştii au spus totul!

Rata natalității înregistrată în 2021 este cea mai joasă din istorie

Anul trecut, numărul nou-născuților nu a depășit 180.000. În schimb, în 2020, cifra a fost de 200.000 de copii, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

„Generaţia din 1961 a fost ultima care a asigurat nivelul de înlocuire. Toate celelalte generaţii au descendenţa finală sub nivelul de înlocuire”, a precizat academicianul Vasile Gheţău.

Situația este îngrijorătoare, ținând cont că mortalitatea se află în creștere. Conform unui raport publicat de Institutul Naţional de Statistică, în 2100 ţara noastră ar putea fi locuită de doar 13 milioane de oameni, adică cu 6,2 milioane mai puţini ca acum. În prezent, România numără 19,5 milioane de locuitori.

Totuşi, dacă privim pe datele publicate de Eurostat, observăm că fenomenul de îmbătrânire a populaţiei nu se manifestă doar la noi, ci în toate țările din Europa.

În ultimele șase decenii, multe dintre țările europene au trecut prin schimbări majore din acest punct de vedere, însă declinul demografic în România este extrem de abrupt. Asta poate pentru că Vestul a aplicat măsuri de încurajare a femeilor să devină mame.

Scade natalitatea in Romania
Scade natalitatea in Romania

Cum explică specialiștii declinul demografic

Purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică, Vladimir Alexandrescu, este de părere că și pandemia de coronavirus poate să fie de vină în ceea ce privește scăderea natalităţii din ţara noastră.

„Aş spune chiar mai mult. Valoarea pe care am înregistrat-o în 2021 este practic cea mai mică din întreaga istorie a României. Mai mică şi decât valori înregistrate înainte de 1900, când România era redusă la două provincii – Ţara Românească şi Moldova.

După Al Doilea Război Mondial, a fost un boom demografic – mai totdeauna după războaie apare o asemenea creştere de natalitate –, apoi, prin anii 1960, s-a observat o tendinţă de scădere foarte pronunţată şi cei care guvernau atunci au făcut o încercare administrativă de blocare a scăderii.

Aşa a apărut, în 1967, decretul prin care erau interzise avorturile şi care a dus la 556.000 de naşteri în acel an – un record absolut în istoria României. După câţiva ani s-a intrat într-un trend scăzător al natalităţii şi a venit momentul 1989. Decretul respectiv nu a mai funcţionat şi natalitatea a fost lăsată la libera alegere a familiei.

Aşa s-a ajuns ca, în 2021, să avem această valoare sub 180.000 de nou-născuţi, un record negativ absolut. Din nefericire, în materie de natalitate, rezolvarea ei pe căi administrative este practic imposibilă. Naşterea unui copil nu o ia o femeie singură, ci împreună cu partenerul. Ori, românii au ajuns să amâne mereu şi data căsătoriei, şi mai ales data aducerii pe lume a primului copil”, a explicat specialistul pentru Adevărul.

Urmăriți Impact.ro și pe