Ce se va întâmpla cu pandemia de coronavirus. „Ar putea urma un val grav sau mai grav decât cele epidemice precedente”

Beatrice Dumitru 01.08.2022, 16:20
Ce se va întâmpla cu pandemia de coronavirus. „Ar putea urma un val grav sau mai grav decât cele epidemice precedente”

Pe măsură ce a treia iarnă a pandemiei de coronavirus se profilează în emisfera nordică, oamenii de știință avertizează atât guvernele, cât și populațiile să se pregătească pentru mai multe valuri de COVID-19. Întrebarea este dacă va apărea o nouă variantă care să depășească subvariantele Omicron dominante în prezent.

Experții prevăd o serie de valuri de COVID

Numai în Statele Unite, ar putea exista până la un milion de infectări pe zi în această iarnă, a declarat pentru Reuters Chris Murray, directorul Institutului de metrologie şi evaluare în domeniul sanitar (IHME), un grup independent din cadrul Universităţii din Washington care a monitorizat pandemia. Cifra ar fi dublă comparativ cu numărul zilnic actual.

În Regatul Unit și în Europa, oamenii de știință prevăd o serie de valuri de COVID, pe măsură ce persoanele petrec mai mult timp în interior în lunile mai reci, de data aceasta fără mască de protecție sau distanțare socială.

Ce se va întâmpla pandemia de coronavirus. „Ar putea urma un val grav sau mai grav decât cele epidemice precedente”
OMS a declarat pandemie de coronavirus în martie 2020.

„S-a încheiat pandemia?”

Dar în timp ce numărul cazurile pot crește din nou în următoarele luni, este puțin probabil ca decesele și spitalizările să crească cu aceeași intensitate, potrivit experților, datorită vaccinării și dozelor de rapel, infectării anterioare, variantelor mai ușoare și tratamentelor foarte eficiente pentru COVID.

Oamenii care sunt expuși celui mai mare risc sunt cei care nu au fost niciodată atinși de virus și aproape că nu a mai rămas nimeni”, a spus Murray.

Aceste prognoze ridică noi semne de întrebare cu privire la momentul în care țările vor ieși din faza de urgență COVID și vor trece într-o stare de boală endemică, în care comunitățile cu rate ridicate de vaccinare înregistrează focare mai mici, posibil sezoniere. Mulți experți au prezis că tranziția va începe la începutul anului 2022, dar sosirea variantei Omicron a coronavirusului, extrem de contagioasă, a dat peste cap aceste estimări.

„Trebuie să lăsăm deoparte întrebarea „S-a încheiat pandemia?”, a spus Adam Kucharski, epidemiolog la London School of Hygiene and Tropical Medicine. El și alții văd COVID transformându-se într-o amenințare endemică care încă provoacă o incidenţă ridicată. „Cineva mi-a spus odată că definiția endemicității este că viața devine ceva mai grea”, a adăugat el.

„Cel mai rău scenariu”

Întrebarea este dacă va apărea o nouă variantă care să depășească subvariantele Omicron dominante în prezent. Dacă aceasta provoacă, de asemenea, o boală mai gravă și se va sustrage imunităţii anterioare, acesta ar fi „cel mai rău scenariu”, potrivit unui raport recent al biroului pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

„Toate scenariile cu noi variante indică potențialul pentru un val viitor mare la un nivel la fel de rău sau mai rău decât valurile epidemice din 2020-2021”, se arată în raport, bazat pe un model de la Imperial College of London.

Potrivit OMS, fiecare ţară trebuie să abordeze noile valuri cu toate uneltele din arsenalul pandemic, de la vaccinări la intervenţii, cum ar fi testarea şi distanţarea fizică sau masca de protecţie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...