Record de cazuri de Covid-19 într-o singură zi la nivel mondial. Câte persoane au fost testate pozitiv

Beatrice Dumitru 28.12.2021, 13:09
Record de cazuri de Covid-19 într-o singură zi la nivel mondial. Câte persoane au fost testate pozitiv

Un nou record zilnic de infectări de Covid-19 a fost înregistrat luni, 27 decembrie, la nivel mondial, la doi ani după apariția virusului, în China, la Wuhan, și la un an de la lansarea vaccinurilor. Creșterea cazurilor a fost de 49% față de acum o lună, când a fost descopertiă noua variantă Omicron.

Record de cazuri în lume într-o singură zi

Recordul anterior s-a înregistrat în decembrie 2020, când Turcia a raportat un număr semnificativ de cazuri din urmă. Media de șapte zile a cazurilor de luni a fost de aproximativ 841.000, o creștere de 49% față de acum o lună, când varianta Omicron a fost descoperită pentru prima dată în Africa de Sud.

Mai exact, 1,44 milioane de oameni au fost testați pozitiv, luni, acesta fiind cel mai mare bilanț de la izbucnirea pandemiei, în decembrie 2019. Acum, varianta Omicron este cea mai contagioasă dintre toate și devine rapid tulpina dominantă la nivel global, deoarece se sustrage imunității oferite în mod normal de vaccinuri și infecții anterioare.

Record de cazuri de Covid-19 într-o singură zi la nivel mondial. Câte persoane au fost testate pozitiv
Cel mai mare număr de cazuri la nivel global de la începutul pandemiei.

Studiile sugerează că Omicron infectează de 70 de ori mai repede decât tulpinile anterioare, dar boala pe care o provoacă nu este la fel de gravă, mai ales pentru persoanele care au au primit și injecția de rapel. În aceste condiții, guvernele avertizează că infectările și spitalizările ar putea crește în urma sărbătorilor, pe măsură ce lumea se îndreaptă spre al treilea an de pandemie, notează Bloomberg.

Numărul deceselor, constant

Deși bilanțul zilnic este în creștere, numărul deceselor zilnice de Covid nu a crescut semnificativ. Media de șapte zile a deceselor s-a situat la aproximativ 7.000 de la jumătatea lunii octombrie, după un vârf cauzat de varianta Delta.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a atenționat guvernele şi autorităţile din Europa să se pregătească pentru o creştere semnificativă a cazurilor de Covid-19 cu varianta Omicron. În America, au fost raportate 512.553 de cazuri noi, în timp ce în Franța și Marea Britanie s-au înregistrat peste 100.000 de infectări într-o singură zi.

„Putem vedea o altă furtună venind”, a avertizat Hans Kluge, reprezentantul OMS pentru Europa.

De asemenea, OMS susține că datele preliminare indică un pericol mai mare de infectare cu varianta Omicron a persoanelor vaccinate și a celor trecute prin boală, astfel încât riscul asociat noii variante continuă să fie „foarte ridicat”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...