Reacții după decizia CCR referitoare la revizuirea Constituției: cine îi cere demisia președintelui Klaus Iohannis

Stefan Daniel 18.07.2019, 17:24
Reacții după decizia CCR referitoare la revizuirea Constituției: cine îi cere demisia președintelui Klaus Iohannis

CCR a venit cu o decizie surprinzătoare, joi, când a respins inițiativele de revizuire a Constituției. Adică acele legi depuse atât de opoziție, cât și de putere după referendumul din 26 mai și care ar fi interzis amnistia sau grațierea persoanelor acuzate de corupție.

Rezultatul referendumului din 26 mai a fost unul cât se poate de clar. Românii s-au pronunțat, într-o proporție covârșitoare, împotriva adoptării de Ordonanțe de Urgență în domeniul justiției.

Mai mult, românii care s-au prezentat la urne au fost de acord și cu interzicerea amnistiei și grațierii faptelor de corupție. Imediat după aflarea rezultatelor referendumului, opoziția și puterea au redactat două inițiative legislative pentru revizuirea Constituției în acord cu rezultatul referendumului.

Numai că acestea au fost respinse de Curtea Constituțională. Care a și motivat decizia.

Ce spune CCR despre inițiativele de revizuire a Constituției

Imediat după decizia luată, Curtea Constituțională a explicat și motivele care au stat la baza ei. Magistrații s-au referit, în mod expres, la interzicerea amnistiei și grațierii persoanelor condamnate pentru corupție.

Judecătorii Curții Constituționale susțin că măsura ar încălca principiul egalității și ar echivala cu o suprimare a demnității umane. De precizat că doar 8 dintre cei 9 judecători au fost prezenți la ședință, iar decizia a fost unanimă.

”Curtea a statuat că o interdicţie constituţională prestabilită în privinţa vocaţiei cetăţenilor care au săvârșit o anumită categorie de infracţiuni de a beneficia de amnistie sau graţiere încalcă principiul egalităţii, garanţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, precum şi demnitatea umană, valoare supremă a statului român. Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei României limitează în mod excesiv puterea statului şi marja sa de apreciere, afectând, în mod nepermis, exercitarea puterii publice în favoarea/ beneficiul cetăţenilor. Astfel, o categorie de cetăţeni este privată de o vocaţie pe considerente cu caracter circumstanţial, ceea ce, în această privinţă, echivalează cu o suprimare a demnităţii umane şi a principiului egalităţii”
Minuta CCR

CCR subliniază că s-ar crea situații de discriminare și atunci interesul cetățeanului nu mai există.

”Aprecierea oportunităţii măsurilor de amnistie şi graţiere colectivă ori graţiere individuală revine Parlamentului, respectiv Preşedintelui României şi nu poate fi impusă o interdicţie generală şi valabilă ad aethernam de acordare a acestora în privinţa anumitor infracţiuni”
Minuta CCR

Reacții după decizia CCR: Tăriceanu cere demisia președintelui Klaus Iohannis

Una dintre reacțiile apărute după decizia CCR îi aparține președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, chiar dacă și liderul ALDE se află printre semnatarii uneie dintre inițiative.

Chiar și așa, Tăriceanu cere demisia președintelui Iohannis. 

”Decizia CCR este de o maximă gravitate și nu poate rămâne fără urmări pe măsură. Ea denotă că președintele Klaus Iohannis a atras poporul într-o aventură nesăbuită, momindu-l să facă un joc împotriva democrației însăși. Pentru că amnistia și grațierea – însemnând clemența față de oameni aflați în situații speciale – sunt măsuri care s-au născut odată cu istoria, acum mii de ani și nimeni nu și-a permis vreodată, nici chiar comuniștii, să le știrbească (…) Parlamentul României a respectat votul de la 26 mai și a propus proiecte de legi care să pună în practică dorințele dlui Iohannis, chiar dacă a avertizat că inițiativele sunt în afara legii fundamentale. Nimic nu l-a impresionat, nimic nu l-a abătut din drumul spre satisfacerea egoistă, meschină, a intereselor politico-electorale proprii”
Călin Popescu Tăriceanu

Sursa foto: ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Liderul ALDE îl acuză pe președintele Iohannis că a gândit întrebările numai pentru interesul său.

”Klaus Iohannis nici măcar nu a lăsat poporul să aleagă cum crede de cuviință, ci a cerut răspicat și neîncetat poporului să aleagă așa cum vrea președintele: cine nu e cu mine, e împotriva mea! Klaus Iohannis a târât în aventura lui și Parlamentul României, nevoit să se implice în transpunerea în viață a ideilor Marelui Cârmaci. Pentru gravele tentative de abatere a României de la normele statului de drept universal, anihilate azi de Curtea Constituțională, președintele Klaus Iohannis trebuie să demisioneze necondiționat și imediat din funcție. Imediat însemnând imediat!”, a adăugat Tăriceanu ironic.

Există mulți analiști care așteaptă cu interes reacția președintelui Iohannis pe acest subiect. Mai ales că întrebările alese de șeful statului pentru referendumul din 26 mai au fost decise în urma unor consultări inclusiv cu experții juriști.

Ar fi de aflat, așadar, de ce rezultatul referendumului riscă să rămână doar un procent și de ce nu se poate merge mai departe cu revizuirea Constituției, așa cum s-a exprimat poporul.

Urmăriți Impact.ro și pe