Cum au încercat parlamentarii să blocheze referendumul pe justiție

Alexandru Ioanid 17.04.2019, 13:06
Cum au încercat parlamentarii să blocheze referendumul pe justiție

Președintele a trimis, recent, la Parlament solicitarea privind convocarea unui referendum pe justiție pe 26 mai, în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. Votul din Parlament a fost dat miercuri.

La votul din plen, parlamentarii puterii au încercat să treacă anumite amendamente care nu fuseseră discutate și dezbătute în comisii. Mai mult, aceste amendamente nu apăreau în raportul trimis către plen.

Opoziția a atras atenția că există mai multe vicii de procedură.

Cum a încercat puterea să blocheze referendumul

Inițial, în avizul Parlamentului erau menționate câteva recomandări, în care se arăta, printre altele, că, potrivit Constituţiei, amnistia şi graţierea nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor.

Un alt articol spunea că, potrivit unei decizii a CCR, preşedintele nu poate iniţia un referendum legislativ. Opoziția a atras atenția acestor încercări de a bloca referendumul.

„Acest raport conţine o eroare materială faţă de faptul că s-a introdus o chestie care nu a fost discutată în şedinţa comisiilor juridice reunite sau este un fals foarte clar făcut cu intenţia de a bloca acest referendum”.

Stelian Ion, deputat USR

Și liberalii au reacționat imediat.

„Raportul e falsificat într-un mod grosolan, faţă de votul şi dezbaterile din comisiile reunite”.

Raluca Turcan, prim-vicepreședintele PNL

Raluca Turcan a solicitat eliminarea respectivelor recomandări din aviz, pentru că „încalcă legea şi reprezintă un abuz”. Acele recomandări au fost, în cele din urmă, eliminate, iar votul s-a dat pe forma agreată în comisii.

Nu înainte, însă, ca vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, să-și spună punctul de vedere și să pozeze în cel care a vrut să respecte legea, dar nu a fost lăsat.

„Vreau să ridic în faţa voastră o chestiune de procedură. Eu am fost cel care în numele PSD am spus că nu ne vom opune şi vom susţine în integralitate cererea preşedintelui. În aceste condiţii eu, eu înţeleg buna credinţă şi excesul de zel al colegilor din Comisia juridică, care au adăugat această sintagmă cu republicarea, cu legea 3 şi aşa mai departe. În aceste condiţii vă rog ca în articolul unic această suplimentare a articolului unic care nu face decât să invoce deciziile CCR şi prevederile Comsiiei de la Veneţia, să supuneţi votului eliminarea. Dacă preşedintele doreşte să supună votului un referendum să îşi asume în integralitate. Dacă acest referendum va îndeplini condiţiile de cvorum e de bine, dacă nu este responsabilitatea lui şi a grupurilor parlamentare PNL”.

Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților

Referendumul pe justiție va avea loc pe 26 mai, în aceeași zi cu alegerile europarlamentare.

Urmăriți Impact.ro și pe