Orașul Bucha a devenit imaginea dezastrului în Ucraina, după ce mii de civili au fost uciși în timpul ocupației ruse, în timp ce unii au fost aruncați în gropi comune, iar alții lăsați pe stradă. Un procuror al Curții Penale Internaționale a vizitat Bucha pentru a vedea masacrul descoperit după retragrea forțelor de la Moscova.
Imaginile sângeroase apărute la Bucha după retragerea trupelor ruse, la sfârşitul lui martie, au îngrozit lumea, iar la o zi după descoperirea cadavrelor de pe străzile orașului președintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de comiterea unui „genocid” pentru a elimina „întreaga naţiune”.
Procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), britanicul Karim Khan, a descris Ucraina drept o „scenă a crimei”, în timpul unei vizite pentru a vedea masacrul de la Bucha, de lângă Kiev. Acesta a spus că o echipă de criminaliști încep să lucreze „pentru a putea separa adevărul de ficțiune”, notează Le Figaro.
„Ucraina este locul crimei. Suntem aici pentru că avem motive întemeiate să credem că sunt comise crime care sunt de competența Curții. Trebuie să străpungem ceața războiului pentru a ajunge la adevăr”, a declarat Karim Khan.
Masacrul de la Bucha a fost condamnat de întreaga lume și i-a determinat pe aliații Kievului să dicteze noi sancțiuni împotriva Rusiei. Moscova respinge orice responsabilitate pentru uciderea miilor de civili și susține că este vorba despre o înscenare a Ucrainei pentru a submina armata Moscovei. După apariția imaginilor, liderii occidentali, înclusiv Joe Biden, l-au numit pe Vladimir Putin criminal de război.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Trebuie să ne păstrăm mintea limpede și să avem încredere în dovezi. Legea trebuie folosită în luptă pentru a proteja civilii”, a adăugat procurorul Curții Penale Internaționale.
Și un raport al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) spune că au fost găsite „dovezi credibile” care sugerează încălcări ale „drepturilor fundamentale ale omului (dreptul la viață, interzicerea torturii și a altor tratamente și pedepse inumane și degradante), comise mai ales în zonele aflate sub controlul efectiv al Rusiei”, potrivit raportului.
Raportul de 110 de pagini, rezultatul unei misiuni de cercetare de trei săptămâni realizată de trei experți OSCE, acoperă perioada cuprinsă între 24 februarie – 1 aprilie și prezintă date despre crime premeditate, torturi și dispariții forțate.