BREAKING

Reacția Patriarhiei Române privind situația preoților din Ucraina: „Au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist”

Gabriela del Pupo 23.01.2023, 15:51
Reacția Patriarhiei Române privind situația preoților din Ucraina: „Au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist”

Preoții din comunitățile românești din Ucraina trec prin momente dificile în care sunt acuzați de propagandă și amenințați cu expulzarea. Agenții serviciilor secrete din Ucraina ar fi făcut percheziții în peste 100 de lăcașuri de cult, care riscă să fie închise. Suspiciunea pentru care atât preoții cât și călugării și călugărițele sunt amenințați, percheziționați, sau chiar abuzați fizic este că aceștia ar avea legături cu Kremlinul și ar susține propaganda pro-Putin. Patriarhia Română vine cu explicații privind ierarhia bisericească din lăcașurile de cult dar și posibilitatea ca Biserica Ortodoxă Română să se implice în vreun fel.

„Aparțin, cei mai mulți, fie de Patriarhia Moscovei, fie de Biserica Ortodoxă Ucraineană”

Presa ucraineană susține că Mitropolitul Meletie al Cernăuților și Bucovinei îl dă în judecată pe Volodimir Zelenski și cere să fie anulat ordinul prezidențial prin care îi este revocată cetățenia. Stareţul ortodox român al Mănăstirii Bănceni din regiunea Herța a declarat că mănăstirile din zonă au fost vizate de controale violente ale serviciilor de securitate ucrainene care caută preoți aflați în legătură cu Rusia. Serviciile ar fi intrat noaptea în lăcașurile de cult și ar fi agresat călugări și preoți, conform Antena 3.

„Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română / BOR, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu BO Rusă. Există și o structură ecleziastică ortodoxă care și-a declarat independența în relație cu Patriarhia Moscovei și care se manifestă ca autocefală. Patriarhia Moscovei nu a recunoscut ieșirea de sub jurisdicția ei a Bisericii din Ucraina, deci persistă încă la nivel local o ambiguitate care se va limpezi odată cu sfârșitul războiului. Sperăm ca acesta să devină posibil cât mai curând în condițiile împlinirii dreptății, întrucât pacea presupune dreptatea.

BOR a pledat și pledează firesc pentru respectarea drepturilor minorității românești din toate țările, nu doar din Ucraina (păstrarea identității lingvistice, religioase și culturale). Realitatea din diaspora și din comunitățile românești din jurul granițelor este însă pretutindeni una care evoluează în funcție de mulți factori locali și socio-culturali. Esențială este păstrarea și cultivarea conștiinței creștine, fidelitatea față de adevărul de credință și de valorile morale rodite de acesta.”, a transmis Vasile Bănescu.

Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al BOR
Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al BOR

„Rațiunea supremă o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată”

În apărarea lor, preoții spun că li se fabrică dosare, iar acum riscă să fie deportați. Printre persoanele care au rămas fără cetățenie ucraineană sunt mitropoliți, vicari, arhiepiscopi, episcopi și protoierei ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care s-a desprins canonic de Moscova după invadarea Ucrainei de către Rusia. Patriarhia Română vine însă și cu un îndemn către preoții care ar putea fi tentați să achieseze la propaganda rusă.

„Situația gravisimă, în care se află acum Ucraina invadată și agresată militar de aproape un an, a creat o realitate tragică, inclusiv în plan local bisericesc, o realitate socială la care românii de acolo, inclusiv preoții, au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist. Păstrându-și curată conștiința morală, patriotică și religioasă.

Rațiunea supremă a acestei adecvări o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată, neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă. Această rațiune este cea autentic creștină, nu cea care contrazice Evanghelia lui Hristos în litera și în spiritul ei. Culmea cea mai înaltă a răului fiind crima.”, mai spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Pe de altă parte, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, le-a cerut, în urmă cu două zile, preoţilor să se implice activ în campania militară din Ucraina, să-i mobilizeze pe enoriaşi pentru ca aceştia să strângă echipamente şi alimente pentru soldaţi, ba chiar să se ducă pe front pentru a-și arăta sprijinul pentru soldații ruși, informează Agerpres, care citează EFE.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...