EXCLUSIV

Reacţia lui Mihai Călin, după moartea lui Ion Caramitru. Cei doi aveau un proces pe rol: „Eu am câştigat în primă instanţă” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 07.09.2021, 16:04
Reacţia lui Mihai Călin, după moartea lui Ion Caramitru. Cei doi aveau un proces pe rol: „Eu am câştigat în primă instanţă” EXCLUSIV

Mihai Călin, unul dintre actorii cunoscuţi ai Teatrului Naţional din Bucureşti, dar şi o vedetă de televiziune a ultimul sfert de veac, pare a nu-l fi iertat pe Ion Caramitru, nici după moartea acestuia. Între cei doi au existat o serie de diferenţe de opinii legate de felul în care Ion Caramitru a administrat activitatea celei mai importante scene teatrale din ţară, Călin fiind unul dintre liderii Sindicatului actorilor din TNB. Mai mult, în urmă cu mai bine de doi ani, Mihai Călin a trimis un memoriu la Ministerul Culturii pe tema conducerii exercitate de Ion Caramitru, dar şi o scrisoare deschisă adresată fostului director al Teatrului Național, pe care îl acuza, printre altele, de lipsă de profesionalism și de faptul că profită financiar de funcția sa.

În replică, Ion Caramitru l-a dat în judecată pe Mihai Călin

 Acest proces îşi derulează în aceste zile apelul. Aşa s-a nimerit. Nu e un proces intentat de mine, ci e unul în care am fost dat în judecată şi pe care l-am câştigat în primă instanţă. Însă legea prevede că poate exista şi apel la prima decizie a instanţei, care o poate confirma sau nu pe cea dintâi. Nu doresc să fac niciun comentariu despre persoana care a decedat!, a declarat laconic Mihai Călin pentru impact.ro pe tema procesului.

Reacția lui Mihai Călin, după moartea lui Ion Caramitru
Ion Caramitru şi Mihai Călin au avut o relaţie tensionată în ultimii ani din postura de colegi de scenă ai TNB

Acuzele aduse de Mihai Călin

În toamna lui 2019, Mihai Călin a decis să publice o scrisoare deschisă la adresa fostului manager general al TNB.

Am trăit astăzi la Adunarea salariaților din TNB, convocată de dumneavoastră, trei ore de tristețe amară. Ați adunat sute de oameni cu scopul principal de a doi actori, Marius Manole și cu mine, care în calitate de lideri (împreună cu Medeea Marinescu și Diana Dumbravă) ai Sindicatului actorilor din TNB și-au să trimită, în primăvară , un memoriu Ministerului Culturii, în care menționau o serie de probleme, și mai ales lipsa totală de deschidere spre dialog a dumneavoastră, domnule Caramitru. Memoriul a fost sprijinit de colegii noștri,  scria atunci Mihai Călin.

Acesta nu a ezitat să-şi acuze colegul că nu doreşte ”profesionalism, ci supușenie”, adăugând că Ion Caramitru a “confiscat, în mare parte TNB”, numind şefii de departamente fără concurs.

Încerc să fac teatru în TNB din 1990, dar nu am întâlnit un director care să profite atât de mult de funcția sa în propriul interes, mediatic și mai ales financiar. Știu, o tot spuneți, legea vă permite. În 2018, doar la Sala Mare, din 120 de reprezentații, 65 sunt regizate și/sau jucate de dumneavoastră (10% din încasări). Asta în timp ce spectacole precum „Vizita”, „Regele Lear”, „Livada de vișini”, „No man’s land”, „Romeo și Julieta” sunt programate extrem de rar sau chiar distruse, după ce ați cheltuit pe producție 800 – 900.000 de RON la fiecare, se mai arăta în scrisoarea deschisă a lui Mihai Călin.

Proces început cu doi ani în urmă

Procesul dintre cele două părţi a început pe 28 noiembrie 2019, iar Ion Caramitru a pretins daune morale de la Mihai Călin. O primă decizie a fost dată în toamna anului trecut, când instanţa a audiat diverse persoane de la TNB, fără a hotârî însă plata vreunei sume de bani de către Mihai Călin. În replică, Ion Caramitru a făcut apel. Moartea acestuia, produsă recent, în chiar prima duminică a lunii septembrie, va duce cel mai probabil la închiderea procesului dintre cei doi.

Urmăriți Impact.ro și pe