Reacția lui Emmanuel Macron, după dezastrul din Beirut. „Libanul nu este singur”. Ce solicită acum președintele Franței

Elena Avramescu 06.08.2020, 16:03
Reacția lui Emmanuel Macron, după dezastrul din Beirut. „Libanul nu este singur”. Ce solicită acum președintele Franței

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat joi la Beirut că „Libanul nu este singur”, după explozia catastrofală care s-a produs în capitala Libanului, lăsând în urmă 145 de persoane decedate și mii de persoane rănite.

Reacția lui Emmanuel Macron, după dezastrul din Beirut

În acest sens, Emmanuel Macron a anunțat măsuri de asistență din partea Parisului și a Uniunii Europene, în schimb a cerut Guvernului Libanez reforme structurale.

„Libanul nu este singur. Astăzi, prioritatea este asistenţa, susţinerea necondiţionată a populaţiei. Dar exigenţa pe care Franţa o are de câteva luni, de ani, se referă la reformele indispensabile în anumite sectoare.

Dacă aceste reforme nu vor fi efectuate, Libanul va continua să se scufunde. Noi vom ajuta să organizăm în următoarele zile măsuri suplimentare de asistenţă, la nivel francez, la nivel european. Eu doresc să organizez cooperarea europeană şi, mai larg, cooperarea internaţională”, a declarat Emmanuel Macron, citat de cotidianul Le Figaro.

Ce solicită acum președintele Franței

Reacția lui Emmanuel Macron, după dezastrul din Beirut
Reacția lui Emmanuel Macron, după dezastrul din Beirut

Conform celui mai recent bilanț, cel puţin 145 de persoane au murit, iar alte aproximativ 5.000 au fost rănite în urma exploziei catastrofale produse în zona portuară din Beirut.

Franţa nu a stat pe gânduri și a trimis deja zeci de membri ai echipelor de intervenţie în Liban. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a oferit un ajutor „excepţional” de 100.000 de euro oraşului Beirut. Mai mult, regiunea Île-de-France va dona 300.000 de euro filialei libaneze a Crucii Roşii.

Libanul este afectat și de o gravă criză economică şi socială, pentru că, în ultimele luni, la Beirut au avut loc proteste masive faţă de situaţia socială.

Capitala Libanului a fost zguduită puternic marți de două explozii puternice, în zona portuară a orașului, acolo unde au luat foc peste 2.700 de tone de nitrat de amoniu. Jumătate de oraș a fost practic distrus în urma deflagrațiilor, iar peste 300.000 de oameni au rămas fără locuințe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...