Reacția Guvernului de la Chișinău după ce Gazprom a anunțat că va reduce gazele naturale: „Acuză Ucraina și Moldova de lucruri neadevărate”

Elena Avramescu 23.11.2022, 14:50
Reacția Guvernului de la Chișinău după ce Gazprom a anunțat că va reduce gazele naturale: „Acuză Ucraina și Moldova de lucruri neadevărate”

Acuzații grave către Gazprom aduse de Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care este de părere că aduce în atenție lucruri nefondate către Ucraina și Republica Moldova, mai precis că o parte din cantitatea de gaze este oprită de reprezentanții Kievului. Iar lucrurile pare că stau cu totul altfel.

Chișinău, nemulțumit de noua decizia Gazprom

Reacția a fost postată pe canalul său de pe Telegram, unde a afirmat faptul că Gazprom tot găsește mai multe motive pentru a reduce cantitatea de gaze naturale livrată către Republica Moldova.

„Gazprom, într-un stil cu care deja ne-am obișnuit, neprietenos, ne amenință cu reducerea suplimentară a livrărilor de gaz. Ei acuză Ucraina și Moldova de lucruri neadevărate”, a anunțat Andrei Spînu.

Cu toate acestea, se pare că unele dintre motivele invocate nu ar fi conforme cu realitatea, iar un exemplu ar fi acuzația conform căreia Ucraina cauzează probleme în procesul de furnizare a gazului rusesc către Republica Moldova prin decontarea pe teritoriul său.

„Să fie clar, tot gazul livrat Moldovei ajunge în țara noastră. Tot gazul livrat malului drept este și va fi achitat de noi. Volumele de gaz la care face referință Gazprom că ar fi rămase în Ucraina sunt economiile și rezervele noastre stocate în depozitele din Ucraina. Să fie și aici clar, aceste volume la fel au fost și vor fi achitate integral de țara noastră.

Oameni buni, Moldova deja are peste 200 mln m3 de gaz în depozite. Presiunea, șantajul, amenințările nu își mai au loc. Împreună ne câștigăm independența energetică”, a mai spus Andrei Spînu.

Berlinul acuza Moscova ca se joacă cu livrarile de gaze, in timp ce debitele conductelor scad. Explicatia Gazprom
Berlinul acuza Moscova ca se joacă cu livrarile de gaze, in timp ce debitele conductelor scad. Explicatia Gazprom

Însă asta nu este tot, deoarece reprezentanții Moldovagaz au spus că operatorii rețelelor de transport ale Ucrainei și Republicii Moldova au dat asigurări cu privire la predarea SA „Moldovagaz” a volumelor de gaze naturale indicate în nominalizările confirmate, precum și prin actele comerciale lunare semnate atât între SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, cât și între operatorii rețelei, au precizat într-un comunicat de presă.

În urmă cu scurt timp s-a anunțat că livrările prin stația de măsurare a gazului „Sudja”, de la frontiera ruso-ucraineană, urmează să scadă, iar reprezentanții Gazprom sunt de părere că Ucraina ar fi stocat până acum nu mai puțin de 52,52 de milioane de metri cubi de gaze destinate țării vecine.

În acest sens, de la data de 1 decembrie, Gazprom a decis să reducă cantitatea de gaze naturale livrată în Republica Moldova cu peste 56 %, fiind cea de-a doua acțiune de acest gen în doar câteva luni. Iar în urmă cu ceva timp, Gazprom ar fi spus că existe șanse mari să sisteze livrările de gaze naturale către Republica Moldova, pentru că auditul datoriei MoldovaGaz, care potrivit gigantului rus, constituie 700 de milioane de dolari, încă nu este gata.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...