Percheziții DIICOT la sediul filialei Gazprom în România. Sunt acuzații de spionaj

Badea Violeta 03.10.2022, 21:27
Percheziții DIICOT la sediul filialei Gazprom în România. Sunt acuzații de spionaj

Procurorii DIICOT au efectuat luni, 3 octombrie, percheziții în mai multe locaţii din Timişoara şi Bucureşti aparţinând firmei NIS Petrol, controlată de compania rusească Gazprom Neft. Mai multe persoane sunt suspectate că ar fi transmis ilegal anumite date informatice şi secrete de serviciu.

Descinderi în Timișoara și București. Mai mulți angajați ai  companiei NIS Petrol sunt bănuiți de spionaj

Luni, pe data de 3 octombrie, procurorii DIICOT au efectuat percheziţii în mai multe locații din Bucureşti şi Timişoara. Este vorba despre sediul şi punctele de lucru ale firmei NIS Petrol, controlată de compania rusească Gazprom Neft. Mai mulți angajați sunt bănuiți că au divulgat informaţii secrete de serviciu sau nepublice şi că au transmis ilegal date informatice.

„La data de 3.10.2022, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara efectuează 9 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti şi Timişoara, parte dintre acestea desfăşurându-se în sediul şi punctele de lucru aparţinând unei companii multinaţionale, într-o cauză având ca obiect comiterea infracţiunilor de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi transfer neautorizat de date informatice”, a transmis DIICOT.

Descinderi au avut loc ,de asemenea, și la locuinţele angajaților suspecţi de aceste fapte. Conform unor surse citate de opiniatimisoarei.ro, ancheta ar viza transmiterea ilegală de informații privind zăcăminte de țiței din țara noastră.

Citește și Avertismentul Gazprom. Filmul în care arată Europei ce o așteaptă la iarnă VIDEO!

Perchezitii la NIS Petrol, companie controlata de Gazprom
Perchezitii la NIS Petrol, companie controlata de Gazprom

Detalii despre NIS Petrol, compania petrolieră sârbească

NIS Petrol este o companie petrolieră sârbească cu activități în partea de sud-est a Europei. În anul 2014, NIS Petrol a demarat prospectarea geofizică 3D pentru petrol și gaze naturale în mai multe localități din județul Timiș, notează publicația de mai sus.

Este vorba despre Cenad, Dudeștii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comlosul Mare, Gottlob și Sânnicolau Mare. La acea vreme, reprezentanții companiei anunțau prospectarea fără explozibil, folosind vibrarea controlată produsă de un sistem hidraulic.

Tot atunci, primăria din Dudeștii Vechi aprobase construirea primei sonde de explorare a petrolului și gazelor. Aceasta ar fi urmat să fie ridicată la nici un kilometru de casele localnicilor.

Conform documentului semnat de edilul de atunci Gheorghe Nacov, forajul pentru petrol și gaze naturale urma să fie făcut la o adâncime de 2.500 m pe un teren extravilan în suprafață de peste 2.000 mp pentru care compania a obținut drept de trecere pentru 15 ani.

Într-un final, localnicii au reușit să împiedice construirea sondei. Aceștia au protestat față de acțiunile companiei NIS Petrol și au avut câștig de cauză.

Citește și Rusia continuă războiul gazelor. Gazprom a redus aprovizionarea pentru Republica Moldova cu 30%!

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...