Reacția Chinei după ce Joe Biden a spus că SUA ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze. „Beijingul va lua toate măsurile necesare”

Beatrice Dumitru 20.09.2022, 00:12
Reacția Chinei după ce Joe Biden a spus că SUA ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze. „Beijingul va lua toate măsurile necesare”

China a reacționat după ce președintele american Joe Biden a declarat că SUA ar apăra Taiwanul dacă ar fi invadat de Beijing și a denunțat o „gravă încălcare” a promisiunilor diplomatice ale Washingtonului. De asemenea, China a avertizat Statele Unite să nu afecteze în mod grav relațiile chino-americane.

Reacția Chinei

Joe Biden a afirmat la postul de televiziune american CBS că SUA ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze, „dacă ar avea loc un atac fără precedent”. Ulterior, un purtător de cuvânt al Casei Albe a previzat că politica Statelor Unite cu privire la Taiwan nu s-a schimbat.

După această declarație a lui Joe Biden, Ministerul chinez de Externe a declarat că Beijingul îşi rezervă dreptul de a lua toate măsurile necesare ca răspuns la activităţile care divizează naţiunea, susținând că Taiwanul este o parte a teritoriului chinez.

Reacția Chinei după ce Joe Biden a spus că SUA ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze. „Beijingul va lua toate măsurile necesare”
Jeo Biden a spus că SUA vor apăra Taiwanul.

Suntem dispuși să facem tot posibilul pentru a depune eforturi pentru reunificarea pașnică. În același timp, nu vom tolera nicio activitate care vizează secesiunea”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomației chineze, Mao Ning, citată de Reuters.

„Există o singură China în lume”

De asemenea, ea a îndemnat SUA să trateze problemele legate de Taiwan „cu atenție și corect” și să nu trimită „semnale greșite” forțelor separatiste de independență din Taiwan, avertizând Statele Unite să nu afecteze în mod grav relațiile chino-americane și pacea în strâmtoarea Taiwan.

„Există o singură China în lume, Taiwanul face parte din China, iar guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legitim al Chinei”, a adăugat Mao Ning.

Taiwanul, o insulă cu 23 de milioane de locuitori, aflată la est de China continentală, este guvernată democratic și independent de Beijing încă din 1949. Dar China și-a reafirmat intenția de a folosi chiar și forța militară pentru a prelua Taiwanul, deși locuitorii insulei se opun total unificării politice cu China.

Tensiunile dintre China și SUA au atins cote maxime în luna august, când președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul și a sfidat o serie de amenințări dure din partea Beijingului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...