EXCLUSIV

Răzbunarea „Câinilor”. Cum poate congresul USR să decidă soarta alegerilor din PNL. EXCLUSIV

Marian Păvălașc 06.07.2021, 14:51
Răzbunarea „Câinilor”. Cum poate congresul USR să decidă soarta alegerilor din PNL. EXCLUSIV

Tabăra „Plus” din actual formațiune USRPlus încearcă să convingă gruparea USR – cele două partide au fuzionat în aprilie – ca la alegerile din octombrie să candideze alți oameni decât actualii co-președinți. Cele două nume propuse să candideze în locul actualilor președinți ar fi Vlad Voiculescu din partea Plus și Cătălin Drulă din partea USR. În această situație, membrii PNL ar evita să mai voteze cu echipa lui Florin Cîțu pentru a nu risca să iasă de la guvernare, așa cum au precizat pentru impact.ro surse liberale. Drulă, și mai ales Voiculescu, sunt adversari declarați ai lui Florin Cîțu după episodul demiterii fostului ministru al Sănătății. În timpul documentări acestui articol, Dacian Cioloș a ieșit public și a anunțat că ar candida, dar invită și alți membri ai celor două formațiuni care au fuzionat să facă același lucru.

Cum se poate ajunge ca USR să decidă președintele PNL

Cel mai important om politic al momentului, Florin Cîțu, riscă să piardă conducerea propriului partid, dar și postul de premier din cauza alegerile care au loc în alt partid, în USRPlus.

Pe 25 septembrie, membrii PNL ar urma să aleagă cine este președintele partidului între Florin Cîțu și Ludovic Orban. Însă, cel mai probabil organizațiile liberale își vor alege șeful de partid și în funcție de candidații de la alegerile din USRPlus. 

Asta pentru că în urma fuzionării din aprilie, atunci când judecătorii au aprobat unirea celor două entități politice, noua formațiune USRPlus își va alege și ea noul președinte în data de 2 octombrie, la o săptămână după liberali. Acum, partidul are co-președinți, este vorba de Dan Barna și Dacian Cioloș.

Dacă liberalii știu care sunt candidații la funcția de președinte pentru congresul partidului din septembrie, membrii USRPlus nu au cunosc sigur care vor fi candidații. Cert este că va fi cel puțin câte un candidat din partea „grupărilor” USR și Plus și că în acest moment sunt patru nume luate în considerare la sondajele întocmite de partid:

  1. Dan Barna, actualul președinte al USR și vicepremier
  2. Dacian Cioloș, actualul președinte al Plus și europarlamentar
  3. Cătălin Drulă, vicepreședinte USR și ministru al Transporturilor
  4. Vlad Voiculescu, proaspăt ales președinte al organizației USRPlus București                                          

Varianta 1, cea mai probabilă la acest moment

La sfârșitul lunii mai, Dacian Cioloș, i-a propus liderului USR, Dan Barna, să se dea amândoi la o parte din cursa pentru șefia partidului cu argumentul că astfel ar fi evitate tensiunile interne dintre cele două partide proaspăt fuzionate, au declarat pentru G4Media.ro surse din cele două partide. Aceste informații au fost confirmate și pentru impact.ro de membrii ai USRPlus.

Deja, Dan Barna și-a anunțat public, la începutul lunii mai, intenția de a candida însă la șefia noului partid rezultat din fuziunea USR și PLUS. Dacian Cioloș a ezitat – din întâmplare sau nu – până când impact.ro a început să documenteze acest subiect.

Editorial. Politica de agre(e)ment
Dan Barna îl poat menține pe Florin Cîțu premier dacă decide să candideze la funcție de președinte al USRPlus

Asta pentru că Vlad Voiculescu și apropiați ai acestuia au încarcat să-l convingă să-l lase pe el să candideze la funcție de președinte din partea Plus.

„Dacian este un om foarte elegant și este un om politic care este tentat mai mult de funcția de Președinte al României, decât cea de șef de partid. Nu ar spune nu unei retrageri, în sensul să nu se implice în alegerile interne din USRPlus”, ne-a declarat un vechi membru al fostei formațiuni, acum parte din USRPlus.

Dacian Cioloș și-a anunțat totuși intenția de a candida aseară, după ce impact.ro a apelat la mai mulți reprezentanți USR și Plus pentru a le solicita opinia legată de subiectul alegerilor din octombrie.

„Dacă până la urmă  Dan Barna și Dacian Cioloș se vor retrage, atunci candidatul USR pentru funcția partidului va fi Cătălin Drulă. Pentru moment, Barna vrea să candideze, dar ia în serios și varianta să lase oameni din eșalonul doi, asta din ce știu din discuții. După opinia mea, probabil se va retrage într-un final, alți colegi sunt siguri că va candida, sunt 50%-50% sanse pentru orice variantă”, ne-a declarat acesta.

Varianta 2 – candidează Barna din partea USR

Desigur, în cazul în care Dan Barna va candida la funcție de șef de partid, atunci cel mai probabil și Dacian Cioloș va fi obligat să se lupte pentru funcția de președinte al USRPlus.

„Dacian își dă seama că dacă nu va candida, riscă să piardă orice șansă de a mai fi desemnat candidat la Cotroceni în 2024. Știe că dacă nu va candida, gestul său poate fi văzut ca un gest de lașitate. Din acest motiv el încearcă să-l convingă pe Dan Barna să nu candideze nici el, dar să rămână cumva în funcții importante în partid”, ne-a mai declarat o sursă din Plus.

Ar mai fi varianta ca Drulă să încerce să candideze la conducerea USRPlus indiferent de decizia lui Barna, dar apropiați ai ministrului Transportului ne-au transmis că acest lucru nu se va întâmpla.

Răzbunarea „Câinilor”

În mod paradoxal, o listă de candidați pe care s-ar afla (cu sau fără Barna și Cioloș) și Voiculescu, și Drulă ar decide alegerile din PNL, deși scrutinul intern liberal are loc cu o săptămână înainte de cel USRPlus.

„Membrii partidului doresc să rămână la guvernare. PNL este un partid serios care luptă politic pentru a guverna, nu e țelul nostru să facem opoziție în speranța că puterea nu va face nimic și vom câștiga următoarele alegeri. Noi nu suntem USR, fără să jignesc pe cineva. Însă, dacă într-adevăr USRPlus ar avea o listă cu Voiculescu și Drulă, nu cred că Florin Cîțu mai poate strânge și 25%. Tocmai această dorință a membrilor noștri de a guverna, de a face ceva politic îi va face să-și dea seamă că Florin Cîțu și Cătălin Drulă nu pot colabora. Ca dacă ar fi ales Cîțu la noi și la USR ar fi Drulăsau Voiculescu, cele două partide nu vor putea guverna”, ne-a declarat și un parlamentar PNL.

Liderul PNL face referire la episoadele de la începutul anului, atunci când premierul Cîțu l-a demis unilateral pe Vlad Voiculescu din funcția de ministru al Sănătății. Apoi, Cătălin Drulă a declarat pentru G4media.ro că prim-ministrul este un „zombie” politic, adică este terminat, dar încă mai continuă să meargă.

Catalin Drula si Dan Barna s-au asigurat ca lucrarile la A10 decurg bine
Cătălin Drulă și Dan Barna

Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu sunt văzuți ca niște „câini” de majoritatea liderilor PNL, în sensul că nu se poate ajunge la compromisuri cu aceștia.

De altfel, în ancheta Direcției Naționale Anticorupție (DNA) legată de Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare, un om de afaceri apropiat PNL îi spune unui fost general SIE că întâmpină probleme la Drulă și că „este o problemă cu acest om care e un câine” și pentru care trebuie „găsită o soluție”: „(…) dar este totuși o problemă cu acest om, care nu pot să spun că-i om, e un câine, acest Drulă, și trebuie să găsim o soluție pentru el”.

Rivalitatea dintre Cîțu și Voiculescu este și mai des prezentă în spațiul public. Doar în ultima săptămână, Voiculescu a reacționat la mesajul publicat pe Facebook de premierul Florin Cîțu care le-a transmis liberalilor că, la alegerile locale din 2024 PNL condus de el nu va susține alți membri pentru primăriile de sector cu excepția celor liberali.

Voiculescu a amintit despre alegerile locale din 2016, atunci când PNL a refuzat alianța cu USR și nu a reușit să câștige nicio primărie de sector:

„Florin Cîțu făcând promisiuni wow! pentru PNL București! Involuntar, ce face domnul Cîțu este să le amintească liberalilor din București și bucureștenilor despre succesul PNL București în alegerile din 2016. Și atunci au avut doar candidați proprii, refuzând orice colaborare cu USR. Au pierdut absolut tot.

Puțin mă interesează lupta din PNL. Când discursul intern nu ține cont nici de interesul public, nici de istoria recentă, aș zice că #RomâniiTrebuieSăȘtie iar #PNLtrebuieSăÎșiAmintească”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.

Mai trebuie precizat că dacă Florin Cîțu ar pierde funcție de președinte al PNL, contracandidatul său, Ludovic Orban, a promis aliaților săi din partid că acesta nu va mai rămâne premier. Astfel, Florin Cîțu poarte pierde și conducerea PNL și funcția de premier din cauza alegerilor din USRPlus.

Urmăriți Impact.ro și pe