Războiul gazelor. Ce se va întâmpla dacă Rusia va închide robinetele către Germania?

Beatrice Dumitru 30.03.2022, 16:43
Războiul gazelor. Ce se va întâmpla dacă Rusia va închide robinetele către Germania?

Guvernul german a declanșat prima etapă a unui plan de urgență pentru aprovizionarea cu gaze naturale și a îndemnat consumatorii să economisească energie în fața temerilor tot mai mari că Rusia, lovită de sancțiuni, ar putea opri livrările dacă plata nu se va face în ruble. Dar ce se va întâmpla dacă Rusia va întrerupe gazele către Germania, țara cu cea mai mare economie a Europei?

Vladimir Putin vrea să salveze rubla

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat săptămâna trecută că țara sa va accepta doar plăți în ruble pentru livrările de gaze naturale către „țări neprietenoase”, cele care au impus sancțiuni pentru invadarea Ucrainei, inclusiv toate statele Uniunii Europene.

Anunțul a fost văzut ca un efort de a consolida rubla, care s-a prăbușit față de alte valute de când Rusia a început războiul în Ucraina pe 24 februarie, iar țările occidentale au răspuns cu sancțiuni fără precedent împotriva Moscovei.

Războiul gazelor. Ce se va întâmpla dacă Rusia va închide robinetele către Germania?
Germania este dependentă de gazul rusesc.

Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar lăsa Germania fără gaze

Rusia este cel mai mare exportator mondial de gaze, reprezentând aproape jumătate din importurile UE în 2021. Pentru Germania, cea mai mare economie a Europei, aceast procent a fost de 55% anul trecut. Deși importurile de gaz rusesc ale Berlinului au scăzut la 40% în primul trimestru al anului 2022, ministrul Economiei, Robert Habeck, a declarat că țara sa nu va obține independența deplină față de livrările de la Moscova înainte de jumătatea anului 2024.

Dacă guvernul nu asigură suficient gaz, industria, care reprezintă un sfert din cererea germană de gaz, va fi lovită prima.

„Aceasta înseamnă că producția industrială se pierde, că lanțurile de aprovizionare se pierd. Cu siguranță vorbim despre daune foarte mari”, a declarat Leonhard Birnbaum, directorul executiv al grupului energetic german E.ON, citat de Reuters.

Gospodăriile private vor avea prioritate față de industrie, în timp ce spitalele, casele de bătrâni și alte instituții din sectorul public cu nevoi speciale ar fi ultimele afectate de o întrerupere. Utilitățile de energie electrică care au reprezentat 13% din consumul de gaze anul trecut ar putea, teoretic, să treacă la centralele pe cărbune din portofoliile lor.

În afară de furnizorii de energie, industriile cele mai îngrijorate de pierderea gazului sunt cele care includ produsele chimice, unde gazul este folosit pentru a face orice, de la materiale plastice și îngrășăminte până la fibre și solvenți. La rândul lor, producătorii de automobile depind de produse chimice pentru produse precum baterii și lac.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...