Război Ucraina: Universitatea Pedagogică din Harkov, distrusă de ruşi. Steagul ucrainean a fost instalat din nou pe Insula Șerpilor

Ioana Bucur 07.07.2022, 16:09

UPDATE joi, 7 iulie, ora 16:06. Armata rusă anunță că luptătorii ucraineni care au arborat un steag pe Insula Șerpilor au fost uciși.

– Știre inițială –

Război Ucraina. De mai bine de patru luni, țara vecină rezistă eroic în fața atacurilor lansate de armata trimisă de Moscova. În noaptea de miercuri spre joi, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Universitatea Pedagogică din Harkov a fost distrusă de ruși. Liderul de la Kiev a mai spus că armele primite de la parteneri au „început să funcționeze puternic”. Steagul ucrainean a fost instalat din nou pe Insula Șerpilor.

Zelenski anunță că rușii au distrus Universitatea Pedagogică din Harkov

De mai bine de patru luni, lumea este martora unui conflict armat ce nu părea posibil în Europa, în anul 2022.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a anunțat că Universitatea Pedagogică din Harkov a fost distrusă de ruşi cu un atac cu rachetă, punctând că „doar un inamic al civilizației și umanității poate face astfel de lucruri”.

„Astăzi, la Harkov, Universitatea Pedagogică a fost distrusă într-un atac cu rachetă al ruşilor – clădirea principală, sălile de lectură, muzeul universităţii, biblioteca. Asta caracterizează sută la sută invazia ruşilor. Dacă vorbim despre definiţia barbariei, acest atac este cel mai potrivit.

Doar un inamic al civilizaţiei şi umanităţii poate face astfel de lucruri – atacuri cu rachetă asupra unei universităţi, o universitate pedagogică. (…) Însă indiferent cât vor încerca inamicii să ne prindă, nu vor reuşi. Vom rezista. Şi vom reface totul”, a declarat Zelenski.

Zelenski a mai spus că, în sfârșit, armele primite de armata ucraineană de la parteneri au început să își arate eficiența.

„În sfârşit simţim că armele primite de la partenerii noştri au început să funcţioneze puternic. Precizia este exact cum aveam nevoie. Apărătorii noştri lovesc depozite şi alte locuri importante pentru logistica ocupanţilor. Şi acest lucru reduce semnificativ potenţialul ofensiv al armatei Rusiei. Pierderile ocupanţilor vor creşte cu fiecare săptămână care trece”, a mai afirmat Zelenski.

Război Ucraina Universitatea Pedagogică din Harkov, distrusă de ruşi. Steagul ucrainean a fost instalat din nou pe Insula Șerpilor

Steagul Ucrainei, din nou pe Insula Șerpilor

La începutul acestei săptămâni, căpitanul Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al Comandamentului Sudic al armatei, a anunțat că steagul ucrainean a fost instalat din nou pe Insula Șerpilor.

„Drapelul Ucrainei a fost arborat pe insulă… operaţiunea a fost finalizată, insula a fost returnată în jurisdicţia Ucrainei”, a declarat Natalia Humeniuk, luni, fără a oferi niciun detaliu suplimentar.

Săptămâna trecută, Ministerul Apărării din Rusia preciza că retragerea trupelor de pe Insula Șerpilor a fost un „gest de bunăvoință”, al cărui scop a fost demonstrarea faptului că Rusia nu își dorește să stea în calea eforturilor ONU de a organiza exporturi de cereale din Ucraina.

La doar o zi de la retragerea rușilor, autoritățile ucrainene susțineau că Rusia a bombardat Insula Șerpilor folosind bombe cu fosfor: „Astăzi, în jurul orei 18.00… avioane SU-30 ale Forţelor aeriene ruse au desfăşurat atacuri cu bombe cu fosfor pe Insula Zmiinyi”.

Urmăriți Impact.ro și pe