Război Ucraina. Oligarhul lui Putin care cere o rezolvare diplomatică. „O tragedie”

Stan Filon 07.03.2022, 22:58
Război Ucraina. Oligarhul lui Putin care cere o rezolvare diplomatică. „O tragedie”

Oligarhii ruși încep să militeze pentru pace, așadar încep să se situeze într-o altă tabără față de cea în care se află președintele Rusiei, Vladimir Putin. Miliardarul Vladimir Lisin, aflat pe locul 5 în topul celor mai bogați oameni din Rusia, a transmis o scrisoare către angajații săi prin care își expune părerea legată de războiul din Ucraina, provocat de țara sa natală.

Oligarhul lui Putin care cere o rezolvare diplomatică a războiului din Ucraina

Oligarhul rus Vladimir Lisin le-a transmis angajaților săi de la compania producătoare de oțel NLMK că pierderile de vieți omenești din Ucraina reprezintă o tragedie greu de justificat. Acesta a cerut o rezolvare diplomatică pașnică a conflictului din Ucraina, care durează de aproape două săptămâni și în urma căruia au murit deja mulți civili ucraineni, dar și soldați de abele părți, relatează Reuters.

Vladimir Lisin este directorul NLMK și principalul acționar al companiei și a făcut afirmațiile într-o scrisoare transmisă personalului companiei sale. Scrisoarea a fost distribuită de către angajații săi pe rețelele de socializare și s-a viralizat în scurt timp. Lisin le-a mai transmis angajaților săi că atât compania cât și consiliul său de administrație speră că războiul din Ucraina se va încheia curând și situația va fi rezolvată pe o cale diplomatică pașnică. Un purtător de cuvânt al companiei a confirmat, ulterior, că scrisoarea este autentică.

Oligarhul lui Putin care cere o rezolvare diplomatica a razboiului din Ucraina
Oligarhul lui Putin care cere o rezolvare diplomatica a razboiului din Ucraina

A plătit pentru un copil bolnav o sumă astronomică

Lisin se află pe locul 5 în topul miliardarilor ruși, cu o avere estimată de Bloomberg la 19,5 miliarde dolari. Acesta a plecat de jos. Pe timpul regimului sovietic, Lisin a ajuns de la simplu turnator la combinatul metalurgic Karaganda, din Kazahstan, director general adjunct. La compania pe care o deține acum a ajuns în anul 1996, devenind membru al consiliului director al intreprinderii, iar doi ani mai târziu el controla deja 11 la sută din acțiunile combinatului.

Miliardarul rus a devenit și mai popular în anul 2020, când a plătit 123 de milioane de ruble pentru a salva un copil cu atrofie musculară spinală (SMA) și a cumpărat cel mai scump medicament din lume la vremea respectivă, Zolgensma tot pentru copilul respectiv. Războiul din Ucraina l-a afectat nu doar emoțional pe Vladimir Lisin, ci și financiar. A pierdut nu mai puțin de 2,5 miliarde de dolari din averea sa.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...