SPECIAL

Războaiele culturale ale lui Viktor Orban. Ce se află în spatele discursului de la Tușnad

Beatrice Dumitru 29.07.2022, 14:13
Războaiele culturale ale lui Viktor Orban. Ce se află în spatele discursului de la Tușnad

Viktor Orban se întoarce cu pași mari la războaiele culturale globale și se abate de la problemele economice de acasă și conștient că este puțin probabil ca Uniunea Europeană să-i conteste retorica. Premierul maghiar a stârnit indignare după discursul susținut în România împotriva imigrației.

Explicația pentru discursul de la Tușnad

Liderul maghiar, odinioară liberal, care este acum principala figură de extremă dreaptă a Europei, a stârnit indignare săptămâna aceasta după ce a declarat că Ungaria nu vrea să fie o națiune „mixtă”. Remarcile făcute la Tușnad s-au adăugat muntelui de probleme sociale fierbinți pe care Orban îl construiește de ani de zile. El a demonizat imigranții, s-a confruntat cu strigăte de antisemitism și a atacat comunitatea LGBT atunci când a încercat să-și consolideze sprijinul intern.

Pe plan extern, Viktor Orban întreține legături cu figuri conservatoare și de extremă-dreaptă și se consideră o figură care luptă să trezească Occidentul. Liderul maghiar nu deschide acest front de război cultural degeaba. Întors acasă, premierul se confruntă cu un număr tot mai mare de probleme.

Războaiele culturale ale lui Viktor Orban. Ce se află în spatele discursului de la Tușnad
Viktor Orban a fost acuzat pentru discursul său împotriva imigrației.

Guvernul Ungariei are mare nevoie de fonduri pentru redresarea economiei după pandemia de coronavirus, bani pe care UE îi reține din cauza preocupărilor legate de corupție. Moneda țării a atins minime record, iar gospodăriile se confruntă cu creșterea prețurilor, în timp ce modificarea taxelor a stârnit un val de proteste.

Poziție politică confortabilă

În discursul său de la Tușnad, Viktor Orban a făcut un apel explicit: „Nu lăsați aceste preocupări să vă distragă atenția de la problemele epocale”.

Vă cer să nu fiți induși în eroare, să nu vă lăsați înșelați. Există un război, o criză energetică, o criză economică și o inflație pe timp de război și toate acestea ne atrag un paravan în fața ochilor, un paravan între noi și problema genului și a migrației. Viitorul va fi decis în privința acestor probleme”, a spus liderul maghiar în România.

Pentru Orban, tactica este un pariu calculat. În ciuda preocupărilor legate de economia și democrația Ungariei, el rămâne într-o poziție politică confortabilă pentru că a câștigat al patrulea mandat de premier și controlează o mare parte din peisajul media local. Și, în timp ce Bruxelles-ul ar putea reține Ungariei o parte dintre fonduri din cauza unor preocupări întemeiate, factorii de decizie europeni vor să mențină tabăra occidentală unită, pe măsură ce războiul Rusiei în Ucraina continuă.

Un guvern cu o majoritate de două treimi nu poate fi răsturnat”, a mai spus Orban.

Economia Ungariei se clatină

Economia Ungariei este într-o situație grea, iar mulți unguri devin îngrijorați pe măsură ce prețurile cresc, în timp ce inflația se află la cel mai mare nivel din ultimii 24 de ani, atingând 11,7% în iunie comparativ cu anul trecut. Între timp, moneda țării, forintul, este cea mai slabă din regiune.

Politica monetară a Ungariei nu este independentă și nu este credibilă. Deprecierea monedei este, parțial, rezultatul unei pierderi monetare și a politicii fiscale înainte de criză”, a afirmat Jalia Kiraly, profesor și fost viceguvernator al Băncii Centrale a Ungariei din 2007 până în 2013, citată de Politico.

„Avem o inflație ridicată, un deficit mare și un cont curent în deteriorare. Este o furtună perfectă pentru orice macroeconomist”, a spus și Peter Akos Bod, un fost ministru și fost guvernator al Băncii Centrale a Ungariei la începutul anilor 1990 și critică actualul guvern.

Viktor Orban a spus că se angajează să protejeze economia țării. Ungaria, a afirmat el weekendul trecut, poate fi „o excepție locală într-o recesiune globală”.

Cu toate acestea, finanțele țării sunt deosebit de vulnerabile din cauza întrebărilor privind dacă țara va putea accesa bani dintr-un fond al UE pentru recuperarea după pandemie. Banii au fost reținuți până acum din cauza îngrijorărilor blocului comunitar cu privire la corupție și la modul în care Budapesta acordă contracte publice.

Negocierile sunt în curs de desfășurare între Bruxelles și Budapesta pentru a stabili dacă reformele Ungariei sunt suficiente pentru a rezolva nemulțumirile UE. La această problemă se adaugă o disputa mai veche între blocul comunitar și Ungaria. În aprilie, Comisia Europeană a făcut pasul istoric de declanșare a unui nou mecanism care ar putea priva Budapesta de fonduri regulate ale UE pentru încălcările statului de drept.

Pe fondul incertitudinii, o serie de proteste de stradă au izbucnit din cauza deciziei neașteptate a guvernului de a schimba sistemul fiscal, crescând semnificativ impozitele pe venit pentru sute de mii de maghiari. Cetățenii mai sunt îngrijorați și de schimbările aduse politicii de plafonare a prețurilor la utilități, care va însemna costuri mai mari pentru gospodăriile cu un consum de gaz și electricitate peste medie.

Viktor Orban provocă războaie culturale

Discursul lui Viktor Orban despre „amestecarea raselor” a stârnit furie în rândul grupurilor pentru drepturile civile și chiar și a unuia dintre consilierii săi de multă vreme, care a demisionat, catalogând comentariile drept rasiste și antisemite.

Și unii lideri occidentali au reacționat după afirmațiile făcute de premierul de la Budapesta. „Cu toții facem parte din aceeași rasă, rasa umană”, a scris pe Twitter vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, în timp ce ambasada SUA la Budapesta a spus că este împotriva „tuturor ideologiilor, politicilor și retoricii care dau oxigen doctrinelor urii și diviziunii”.

Viktor Orban poate fi certat pentru comentariile sale, dar nu pot fi luate măsuri împotriva lui. UE poate chema țările în justiție din cauza unor legi locale specifice și, teoretic, poate reduce plățile bugetare regulate către cei care nu respectă statul de drept. Dar nu poate acționa în cazul discursurilor politice ale liderilor naționali.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...