Rata de imunitate la care a ajuns România după campania susținută de vaccinare. Valeriu Gheorghiță, anunț plin de optimism

Ioana Bucur 20.05.2021, 18:22
Rata de imunitate la care a ajuns România după campania susținută de vaccinare. Valeriu Gheorghiță, anunț plin de optimism

Cifrele ce aduc vești bune pentru români și autorități. Valeriu Gheorghiță, mai optimist ca oricând. Medicul a dezvăluit care este, de fapt, rata de imunitate la care a ajuns România, după campania susținută de vaccinare.

Rata de imunitate la care a ajuns România

Autoritățile și românii se pregătesc pentru următorul pas spre revenirea la normalitatea pre-pandemie, programat pentru data de 1 iunie. Dacă, în urmă cu câteva zile, medicul Valeriu Gheorghiță anunța că este puțin probabil ca ținta de cinci milioane de persoane vaccinate să fie atinsă până pe 31 mai, astăzi, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a venit cu o serie de vești bune pentru români.

Medicul a vorbit despre rata de imunitate la care a ajuns România, după campania susținută de vaccinare. Gheorghiță a explicat că, dacă se ține cont și de numărul celor care au dobândit anticorpi anti-Covid-19 după ce au trecut prin boală și care nu și-au făcut și vaccinul, imunitatea de grup este mult mai mare în țara noastră, ajungând undeva la 35% sau chiar 40%.

„Vorbim de peste un milion de cazuri de infecție SARS-CoV-2 raportate la nivel național. Probabil că în mod real sunt de cel puțin două până la cinci ori mai multe. Deci, dacă am lua de două ori mai multe cazuri, ar însemna cel puțin două milioane de persoane care au trecut prin infecție și care au un grad de imunitate, la care adăugăm deja patru milioane de persoane vaccinate. (…)

În situația aceasta, deja vedem că vorbim de circa șase milioane de persoane, mai mult sau mai puțin, care au un anumit grad de imunitate, or din acest punct de vedere, ajungem la circa 35-40% rată de imunitate”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

Rata de imunitate la care a ajuns România
Valeriu Gheorghita. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Medicul a dezvăluit că există și un grad de suprapunere, nu foarte mare, a celor care au trecut deja prin boală și au ales să își facă și vaccinul anti-Covid-19. „Acest grad de suprapunere nu estimăm că este unul foarte mare, probabil că vorbim de 20-30 la sută procent de suprapunere”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Aproape 88.000 de persoane vaccinate în România, în ultimele 24 de ore

Joi seara, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat că, în ultimele 24 de ore, 87.959 de persoane au fost vaccinare. De la începutul campaniei de vaccinare, numărul celor vaccinați a ajuns la 4.057.860. Majoritatea au fost vaccinate cu Pfizer – 3.229.487, alte 345.826 primind serul Moderna, 430.039 pe cel de la AstraZeneca şi 52.508 pe cel de la Johnson & Johnson.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...