Răsturnare mare de situație cu teza de doctorat a lui Bode. Decizie de ultimă oră

Mihnea Tălău 23.05.2023, 11:15
Răsturnare mare de situație cu teza de doctorat a lui Bode. Decizie de ultimă oră

După ce Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) a dat, cu patru luni în urmă un verdict de plagiat în cazul lucrării de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode, acum, Consiliului Național de Etică aflat în subordinea Ministerului Cercetării, decide că nu este plagiat. Pe modelul ”case closed”.

Teza de doctorat a lui Bode ”nu este plagiat”

Verdictul  de „neplagiat” în legătură cu cartea care reprezintă teza sa de doctorat dat de Consiliul Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), vine în urma ultimatumului primit de Bode de la președintele Klaus Iohannis, care cerea  să-și clarifice problema înainte de rotația guvernamentală, au declarat surse din instituție, conform Libertatea.ro.

Trebuie remarcat faptul că acest Consiliu, care s-a grăbit să îl ”spele” pe ministrul de Interne, se află în subordinea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, condus de colegul de partid al lui Bode, liberalul Sebastian Burduja. Atribuțiile consiliului sunt de a asigura respectarea normelor de conduită morală și profesională în ce privește volumele cu caracter științific.

Sursa citată spune că ședința CNECSDTI a avut loc joi, 18 mai, iar majoritatea membrilor (18 dintre aceștia) au votat că volumul care reprezintă teza de doctorat nu este plagiat. La ea nu au participat cei doi reprezentanți ai Universității Babeș-Bolyai în Consiliul Național de Etică.

În urma declanșării scandalului de plagiat, ministrul Lucian Bode a anunțat că și-a retras cartea bazată pe teza de doctorat de la „difuzare și comercializare” și că au fost suspendate demersurile de republicare.

plagiat

“O serie de abateri de la bunele norme de publicare”

Jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit, pe 24 noiembrie 2022, în publicația PressOne, că teza de doctorat a ministrului de interne, Lucian Bode, conține text plagiat în nu mai puțin de 65 dintre cele 194 pagini ale tezei, reprezentând 10.139 cuvinte, ceea ce ridică procentul de conținut plagiat la 18,5%”.

Ea a menționat „patru tehnici de mascare a imposturii academice”: – plagiat prin traducere; plagiat de tip „sacrificarea pionului” (pawn-sacrifice plagiarism în limba engleză); plagiat prin parafrazare; plagiat de tip copy-paste.

La puțin timp, Comisia de etică a UBB anunțase propriile concluzii după analiza tezei lui Lucian Bode, constatând “o serie de abateri de la bunele norme de publicare” și că problemele de tip plagiat reprezentau “aproximativ 2,95% din totalul cuvintelor tezei”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...