Răsturnare de situație în dosarul în care sunt anchetate Elena Udrea și Ioana Băsescu. Schimbare de plan la ultimul termen de judecată

Ana Anitoiu 16.12.2022, 09:51
Răsturnare de situație în dosarul în care sunt anchetate Elena Udrea și Ioana Băsescu. Schimbare de plan la ultimul termen de judecată

A avut loc o răsturnare de situație în dosarul referitor la finanțarea campaniei electorale din anul 2009 a fostului președinte Traian Băsescu în care sunt anchetate Elena Udrea și Ioana Băsescu. La cel mai recent termen de judecată, ce a avut loc joi, fiica fostului șef de stat a făcut o solicitare diferită față de cea a fostului ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului.

Dosarul în care sunt anchetate Elena Udrea și Ioana Băsescu, la ÎCCJ

Înalta Curte de Casație și Justiție a luat în discuție, joi, apelul din dosarul în care procurorii DNA le-au acuzat pe Ioana Băsescu și pe Elena Udrea că s-ar fi implicat în colectarea unor sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, ce au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în Campania din 2009 a fostului președinte Traian Băsescu.

În primă instanță, Ioana Băsescu a primit o sentință de cinci ani de închisoare, în timp ce Elena Udrea a fost condamnată în același dosar, în primă instanță, la opt ani de închisoare. În 2009, fosta „blondă de la Cotroceni” era consilier prezidențial, șef al Cancelariei Prezidențiale, deputat, ministru al Turismului și fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului.

Elena Udrea si Ioana Basescu ar putea scapa de dosare
Ioana Basescu si Elena Udrea

Ce a cerut Ioana Băsescu, spre deosebire de Elena Udrea

Ioana Băsescu a precizat că cere continuarea procesului penal, pentru a-și dovedi nevinovăția, chiar dacă între timp a intervenit prescripția faptelor. Pe de altă parte, Elena Udrea, aflată în prezent la Penitenciarul Târgșor, după condamnarea în dosarul „Gala Bute”, a solicitat încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripţiei.

Elena Udrea, care așteaptă o nouă decizie în Dosarul Hidroelectrica, a cerut sesizarea Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) cu o chestiune de drept. Mai exact, ea vrea ca judecătorii de la Bruxelles să precizeze ce primează: interesele financiare ale Uniunii Europene sau drepturile fundamentale ale omului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...