Certificatul verde expiră la 1 februarie 2022 pentru această categorie de români. Mesaj de ultimă oră făcut de Alexandru Rafila

Cătălina Burghelea 21.01.2022, 09:35
Certificatul verde expiră la 1 februarie 2022 pentru această categorie de români. Mesaj de ultimă oră făcut de Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut un anunț important pentru milioane de români! La data de 1 februarie 2022, certificatul verde expiră pentru o anumită categorie de persoane. Toți cei care sunt vizați de această măsură trebuie să acționeze rapid, pentru a avea acces în continuare în spații comerciale, săli de spectacole, instituții publice sau săli de fitness.

Dr. Alexandru Rafila, anunț major pentru români

Fostul reprezentant al României la OMS, Alexandru rafila, a explicat că persoanele pentru care au trecut mai mult de nouă luni de la efectuarea dozei doi ar trebui să-și facă doza booster până la 1 februarie. Altfel, expiră certificatul digital al românilor care nu au doza a treia (booster).

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a precizat ministrul Sănătății la Europa FM.

Certificatul digital expiră la 1 februarie în cazul celor care nu și-au făcut doza booster

Medicul Rafila susține că valabilitatea certificatelor de vaccinare va fi condiționată de acest interval de maxim nouă luni de la încheierea vaccinării. Totodată, ministrul Sănătății a dezvăluit că vârful valului cinci al pandemiei va fi atins în România pe data de 10 februarie.

„N-am depășit vârful acestui val. (…) Ne așteptăm ca vârful acestui val să fie în jurul datei de 10 februarie, în circa 20 de zile”, a specificat celebrul medic, joi.

Certificatul verde e bun doar la mall si la carciuma
Certificat verde. Inquam Photos/ George Călin

„Vârful valului 5 va fi atins în România pe 10 februarie”

De altfel, ministrul Sănătății crede că în 2022 ar trebui să se încheie și pandemia, iar posibilele variante de Covid-19 care ar putea să apară, chiar dacă pot avea o patogenitate mai mare, nu vor mai avea și transmisibilitatea atinsă de Omicron. Asta înseamnă că nu vor mai fi atât de multe cazuri, urmând să aibă o manifestare endemică, precum gripa, potrivit specialistului.

„Istoria naturală a pandemiilor demonstrează că așa se întâmplă: cu cât transmisibilitatea unei tulpini crește, scade patogenitatea. Ceea ce se întâmplă cu această tulpină, Omicron, demonstrează că așa este și mi-e greu să cred că vom mai asista la un număr mare de cazuri cu o tulpină care să fie mai patogenă decât Omicron.

E posibil să apară variante mai patogene, dar cu transmisibilitate scăzută și atunci o să discutăm despre o manifestare de tip endemic, nu epidemic. Cred că anul 2022 va fi cel în care vom încheia această urgență mondială, globală, de sănătate publică”, a explicat oficialul.

Avertisment îngrijorător făcut de FMI despre pandemia de coronavirus

Fondul Monetar Internaţional a avertizat, joi, 20 ianuarie, că pandemia de coronavirus va costa economia globală 12.500 de miliarde de dolari până în 2024! Diferențele majore dintre ratele de vaccinare și prăpastia între săraci şi bogaţi, cauzată de pandemie, alături de pierderile suferite în procesul de învăţare şi sporirea impactului de gen vor provoca mai multe proteste, tensiuni şi insecuritate, a dezvăluit Kristalina Georgieva, directorul general al FMI.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...