Raport UE. Speranța de viață a românilor a scăzut cu 1,4 ani în pandemie, dublu față de media europeană

Beatrice Dumitru 30.12.2021, 12:10
Raport UE. Speranța de viață a românilor a scăzut cu 1,4 ani în pandemie, dublu față de media europeană

Cel mai recent Raport de sănătate al Comisiei Europene arată că românii trăiesc, acum, mai puțin din cauza Covid-19. Nici la durata generală de viață nu stau mai bine, țara noastră fiind plasată la coada clasamentului european la acest capitol. Care sunt țările cu cea mai mare speranță de viața.

România, codașă în Europa la speranța de viață

Țările din Europa cu cea mai mare speranță de viață sunt Norvegia (83,3 ani), Islanda (83,1 ani) și Irlanda (82,8 ani), în timp ce Lituania (75,1 ani) se află pe ultimul loc în clasament, iar Bulgaria (73,6 ani) ocupă o poziție mai sus față de România.

Deși speranța de viață la naștere în România a crescut cu peste 4 ani între 2000 și 2019 (de la 71,2 la 75,6 ani), pandemia a inversat ierarhia. Chiar și înainte de apariția coronavirusului, românii trăiau cu 6 ani mai puțin decât restul Europei, însă pandemia a înrăutățit lucrurile, iar speranța de viață a scăzut cu 1,4 ani, la 74,2 ani, dublu față de media europeană de 0,7 ani. Astfel, cel mai recent Raport de sănătate al Comisiei Europene plasează țara noastră  pe penultimul loc în Europa la acest capitol.

Raport UE. Speranța de viață a românilor a scăzut cu 1,4 ani în pandemie, dublu față de media europeană

Speranța de viață în România este printre cele mai scăzute din Europa, iar pandemia de Covid-19 a inversat unele dintre câștigurile înregistrate începând cu anul 2000. Pandemia a evidențiat importanța consolidării asistenței medicale primare, a serviciilor de prevenire și a sănătății publice. Lipsa forței de muncă din domeniul sănătății și cheltuielile mari din buzunar sunt bariere cheie în calea accesului”, subliniază raportul CE, preluat de eureporter.co.

Românii trăiesc în medie 74,2 ani. În România, femeile trăiesc cu 8 ani mai mult decât bărbații (78,4 ani față de 70,5), această diferență fiind una dintre cele mai semnificative din Europa. Cheltuielile pe cap de locuitor pentru prevenire sunt, de asemenea, pe locul al doilea cel mai scăzut din UE, se arată în raport.

Consum mai mare de alcool și diete nesănătoase

Românii se luptă cu unul dintre cele mai proaste sisteme de sănătate din Europa, subdezvoltat și subfinanțat, iar asistența primară și prevenirea sunt prost gestionate și ar putea explica ratele ridicate de mortalitate din România atât din cauze prevenibile, cât și tratabile.

Pandemia a evidențiat importanța consolidării asistenței medicale primare, a serviciilor de prevenire și a sănătății publice într-un sistem de sănătate care este în prezent dependent de îngrijirea spitalicească”, se mai arată în raport.

De asemenea, în document se mai arată că din cauza Covid-19, românii mor și mai tineri decât înainte și pentru că nu sunt destui asistenți și medici, problemă cu care se confruntă țara noastră de mult timp, după ce multe cadre medicale au plecat la muncă în țările vest-europene

Raportul Comisiei Europene mai menționează că obiceiurile nesănătoase contribuie la aproape jumătate din toate decesele din România, țara nostră raportând un consum mai mare de alcool și diete nesănătoase decât mediile UE. Bolile cardiovasculare sunt cauza principală de deces, la fel și cancerul pulmonar. Și cazurile de supraponderabilitate, de obezitate și fumat în rândul adolescenților au crescut constant în ultimele două decenii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...