Raport optimist privind problema stratului de ozon. ONU a anunțat când se va reface în totalitate

Stan Filon 09.01.2023, 22:29
Raport optimist privind problema stratului de ozon. ONU a anunțat când se va reface în totalitate

ONU a venit cu un raport foarte optimist legat de gaura din stratul de ozon. Se pare că omenirea va rezolva și această problemă despre care s-a spus în trecut că ar putea aduce chiar sfârșitul omenirii, prin schimbările climatice și prin sporirea fenomenelor meteo extreme.

Raport optimist privind problema stratului de ozon

Experții spun de ani și ani la rând că gaura din stratul de ozon este principala cauză pentru schimbările climatice pe care le vedem cu toții cu ochiul liber. Zone odată pline de viață se transformă în zone aride, iernile nu mai sunt cele cu care eram obișnuiți, zăpada lipsind în ultimii ani, cel puțin în România, globul se încălzește în fiecare an și avem parte de veri din ce în ce mai călduroase, nivelul oceanelor este în plină creștere din cauza topirii ghețarilor, iar animale precum urșii polari rămân fără hrană, fiind aproape de extincție.

Toate acestea se datorează găurii din stratul de ozon, spun experții. Ei bine, ONU vine acum cu un raport foarte optimist, după ce s-a vorbit ani la rând numai despre dezastre, și spune că gaura din stratul de ozon se va vindeca total, în 20 de ani, în urma acțiunilor luate de țările lumii pentru protejarea mediului.

Raport optimist privind problema stratului de ozon
Raport optimist privind problema stratului de ozon

Refacerea stratului de ozon, mai dificilă la poli

Potrivit raportului ONU citat de The Guardian, stratul de ozon se va repara peste tot, mai puțin în regiunile polare. Regenerarea acestuia la poli va dura puțin mai mult, refăcându-se complet până în 2045 peste regiunea Arctica și până în 2066 peste Antarctica.

În urma alertei privind gaura din stratul din ozon, dată în anii 1980, situația s-a îmbunătățit constant în urma protocolului de la Montreal din 1989, un acord internațional care a ajutat la eliminarea a 99% din substanțele chimice care epuizează stratul de ozon, cum ar fi clorofluorocarburile (CFC) care erau utilizate ca solvenți și agenți frigorifici.

„Cel mai de succes tratat de mediu din istorie”

ONU a spus că acțiunile întreprinse asupra stratului de ozon au întărit, de asemenea, răspunsul mai puternic la criza climatică. CFC-urile sunt, de asemenea, gaze cu efect de seră, iar utilizarea lor continuă necontrolată ar fi ridicat temperatura globală cu până la 1 grad C până la jumătatea secolului.

„Acțiunea privind ozonul creează un precedent pentru acțiunile climatice”, a declarat Petteri Taalas, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, care a dezvăluit luni raportul de progres, care este realizat la fiecare patru ani. „Succesul nostru în eliminarea treptată a substanțelor chimice care consumă ozon ne arată ce se poate și trebuie să trecem de urgență la combustibilii fosili, pentru a reduce gazele cu efect de seră și, astfel, pentru a limita creșterea temperaturii”, a mai transmia acesta.

David Fahey, un om de știință la National Oceanic and Atmospheric Administration, care este autorul principal al noii evaluări ONU, spune că răspunsul global unificat la tratarea CFC ar trebui considerat „cel mai de succes tratat de mediu din istorie”.

Înlocuirea CFC-urilor cu un alt grup de substanțe chimice industriale, hidrofluorocarburile (HFC), a fost problematică, deoarece HFC-urile sunt gaze cu efect de seră, necesitând un alt acord internațional, încheiat la Kigali, pentru a reduce utilizarea acestora.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...