Raport de necrezut. Peste 50% dintre cetăţenii României spun că ar accepta corupţia în Guvern

Ana Anitoiu, Coteț Alexandru 20.06.2021, 22:28
Raport de necrezut. Peste 50% dintre cetăţenii României spun că ar accepta corupţia în Guvern

Un raport realizat de Transparency International arată că peste 50% dintre români spun că ar accepta corupţia în Guvern, spre deosebire de cetățenii din Germania, Danemarca și Suedia a căror toleranță față de această problemă este aproape zero.

Cine sunt campionii în ceea ce privește corupția în România

Acest raport arată, printre altele, și cine cred românii că sunt campionii la corupție în țară. Pe primele locuri se află parlamentarii (51%), urmați de funcţionarii din Guvern (40%), premierul şi miniştrii (37%) și angajaţii de la Preşedinţie şi reprezentanţii administraţiilor locale (33%). În clasament urmează bancherii (28%), poliţiştii (24%), precum şi judecătorii şi magistraţii (22%).

”În ultimul an a crescut nivelul corupţiei”, este opinia a 45% dintre românii care au fost chestionați, în timp ce 32% au fost de părere că nivelul a rămas acelaşi. Raportul mai arată că doar 25% dintre cetățenii României cred că Guvernul ţine cont de părerile lor în luarea deciziilor, iar 66% cred că măsurile luate de Executiv împotriva corupţiei sunt ineficiente.

Raport de necrezut. Peste 50% dintre cetatenii Romaniei spun ca ar accepta coruptia in Guvern
Bancnote euro

România, singura țară din uniunea Europeană în care peste 50% dintre oameni ar accepta corupția

În ciuda faptului că 80% dintre români susțin că este o mare problemă faptul că există corupție la nivel guvernamental, conform raportului, peste 50% dintre ei ar accepta anumite forme de corupție.

De altfel, România este singura țară din uniunea Europeană în care 53% dintre cetăţeni intervievaţi au spus că ar accepta anumite fapte de corupție, chiar în Guvern. Dintre cetățenii europeni, 73% au spus că n-ar accepta ca în guvernele lor să existe vreo formă de corupție.

România, în fruntea clasamentului țărilor în care se practică mita pentru funcționari

Totodată, acest raport arată că România se află în fruntea clasamentului țărilor în care se practică mita pentru funcționari. Rata în țară la acest capitol este de 20%. Bulgaria a înregistrat o rată de 19%, iar Ungaria și Lituania una de 17%. În Danemarca, Finlanda și Suedia procentul celor nevoiţi să dea șpagă este de sub 1%. La nivelul Uniunii Europene, doar 7% dintre oameni au spus că au dat mită în ultimul an ca să aibă acces la serviciile publice.

Conform raportului, dintre românii care au dat mită, 11% au spus că au făcut acest lucru în şcolile publice, 9% pentru obţinerea documentelor de identitate, iar 7% la poliţie. În plus, sistemul ”Pile, Cunoștințe și Relații a fost folosit în general proporție de 36%, astfel: în şcolile publice (25%), la poliţie (24%), dar mai ales în spitalele publice (36%). La acest capitol, alte țări stau mai rău: Franța, cu un procent de 48%; Spania și Belgia (40%) și Luxemburg (39%).

Câți români au dat mită la spitale, după izbucnirea pandemiei de coronavirus

Același raport arată că, după izbucnirea pandemiei de coronavirus, 1 din 5 români a dat mită la spitale. Numai 6% dintre locuitorii din Uniunea Europeană au spus că au dat mită pentru îngrijiri medicale, dar rata lor este extrem de ridicată în România (22%) și Bulgaria (19%).

Pe de altă parte, 29% dintre cetăţenii europeni au declarat că s-au bazat pe relațiile personale pentru servicii medicale. Procentul la acest capitol este ridicat în Republica Cehă (54%), Portugalia (46%) și Ungaria (41%). Raportul Transparency International a fost făcut în baza răspunsurilor primite de la peste 40.000 de persoane din Uniunea Europeană.

Urmăriți Impact.ro și pe