Celebru climatolog, anunţ îngrijorător. România ar putea pierde o altă minune a naturii: „Clasa politică se preocupă doar dacă primește un brânci de la Bruxelles”

Ana Anitoiu, Coteț Alexandru 20.06.2021, 17:07
Celebru climatolog, anunţ îngrijorător. România ar putea pierde o altă minune a naturii: „Clasa politică se preocupă doar dacă primește un brânci de la Bruxelles”

Un celebru climatolog a făcut un anunţ îngrijorător. România ar putea pierde o altă minune a naturii, după ce cascada Bigăr s-a prăbușit. Expertul de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a explicat ce soluții ar trebui să fie implementate în țară pentru a împiedica această situație.

Ploile torențiale, printre efectele schimbărilor climatice în România

Potrivit Roxanei Bojariu, schimbările climatice se simt în România în primul rând printr-o intensitate crescută a ploilor. Climatologul a atras atenția că este nevoie ca țara să se adapteze la aceste condiții meteorologice, deoarece ele nu sunt doar pasagere.

”Ploile torențiale vor fi o realitate și din ce în ce mai puternice. Trebuie să îți proiectezi localitățile în așa fel încât să limitezi efectele. Noi în orașe izolăm solul de atmosferă și atunci o mare parte din apa care cade vine pe suprafață că nu mai are unde să se infiltreze. Ce e de făcut? Gândești spații verzi care să absoarbă în mai mare măsură. Gândești soluții arhitectonice care să acționeze ca rezervoare de apă și când plouă foarte mult se umple rezervorul și pe urmă se evaporă. Chiar ajută în perioadele calde, are efect de climatizare, scade temperatura aerului. (…) Orașele noastre nu sunt pregătite pentru această schimbare și vom avea tot mai multe inundații urbane.”, a spus Roxana Bojariu.

Celebru climatolog, anunt ingrijorator. Romania ar putea pierde o alta minune a naturii
Persoane cu umbrele, in timpul unei ploi puternice

Valurile de căldură vor crește în România, tot ca efect al schimbărilor climatice

De asemenea, climatologul a atras atenția asupra faptului că valurile de căldură vor crește în țară, motiv pentru care autoritățile ar trebui să se gândească la soluții. Roxana Bojariu a sugerat câteva lucruri ce ar trebui să fie făcute în următoarea perioadă, astfel încât întreaga țară să facă față acestui efect al schimbărilor climatice.

”Oamenii care sunt mai în vârstă, care suferă de boli cronice sunt mai sensibili la stresul termic. Și atunci vei avea o încărcătură mai mare în spitale. Sunt măsuri care pot fi luate pe termen scurt și pe termen lung. Pe termen scurt, supraveghezi zonele unde știi că ai bătrâni în așa fel încât ei să nu mai iasă când se anunță valul de căldură, să asiguri servicii sociale care să-i ajute să le aducă apă, amplasarea corturilor de prim-ajutor să fie făcută în zonele cu clădiri mai înalte, pui mai multe acolo, ai grijă în spitale. (…) Locuințele trebuie construite în așa fel încât să asigure o izolare bună și vara, și iarna.”, a spus specialista.

Ce minune a naturii ar putea pierde România

Totodată, Roxana Bojariu a spus că România ar putea pierde încă o minune a naturii, aflată în Munții Carpați, după prăbușirea Cascadei Bigăr și a unei stânci de sute de tone din Masivul Ceahlău. Climatologul de la ANM a explicat că acest lucru s-ar putea petrece pe fondul încălzirii globale.

”În anotimpul cald, Oceanul înghețat va devenit Oceanul albastru, adică nu va mai fi gheață în Arctica, ceea ce înseamnă o bulversare extraordinară a întregului sistem climatic. Sau ghețarii continentali de peste tot. Noi nu avem în Carpați decât ghețarul de la Scărișoara, dar și ăla știți că diminuează ca volum și din păcate s-ar putea să-l pierdem. E o arhivă pentru ce a fost în urmă. Dar ghețarii din Alpi, de exemplu, se topesc într-un ritm înfiorător.”, a explicat ea.

„Clasa politică se preocupă doar dacă primește un brânci de la Bruxelles”

Roxana Bojariu a precizat că în opinia ei, politicienii români se preocupă pentru schimbările climatice doar atunci când primesc câte un impuls de la Bruxelles. Altfel, aceștia nu acordă mare atenție acestui subiect.

”Asta am simțit eu ca specialist. Nu spun că sunt total refractari sau sunt precum a fost administrația Trump. Nu, sunt formal atenți, dar pentru că Bruxelles-ul cere sau pentru că au văzut și ei când s-au dus la Parlamentul European că se discută problema și atunci o discută și ei un pic, o perpelesc un pic.”, a spus climatologul.

Specialista de la ANM a mai atras atenția că România ar trebui să investească mai mult în cercetare, domeniu ce este subfinanțat de aproape 30 de ani. ”Asta este bogăția pe care o căutăm ca înlocuitor al petrolului, al cărbunelui. În viitor practic vom folosi totul bine gândit, bine proiectat, cu tehnologii noi, cu totul care să folosească eficient energia. Asta înseamnă cercetare și imediat aplicată tehnologie. Ori, aici, din păcate, noi am pierdut ritmul. Degeaba ai bani europeni pentru PNRR. Ați văzut cât din planul ăsta are cercetarea? O sumă infimă.”, a spus ea, precizând că este problematic și faptul că experții aleg să plece din țară.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...