Raiffeisen Bank, decizie de ultimă oră. Anunțul este oficial, austriecii fac primul pas

Beatrice Dumitru 23.12.2022, 19:06
Raiffeisen Bank, decizie de ultimă oră. Anunțul este oficial, austriecii fac primul pas

Raiffeisen Bank a luat o decizie de ultimă oră și a precizat ca este prima prima instituție bancară din România care își consolidează capacitatea de finanțare prin intermediul unei securitizări sintetice. Tranzacția a fost încheiată cu Grupul Băncii Europene de Investiţii. Raiffeisen Bank  activează pe piața din România de 25 de ani.

Anunțul Raiffeisen Bank

Noul parteneriat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi cu Fondul European de Investiţii (FEI) va contribui la creşterea accesului la finanţare şi va întări rezilienţa companiilor mici si mijlocii (IMM) precum şi a celor cu capitalizare medie (MidCaps) din România.

Astfel, Raiffeisen Bank a precizat ca va oferi, pe parcursul următorilor doi ani, finanţări către beneficiari eligibili, IMM şi MidCaps, în valoare de până la 523 milioane lei (106 milioane euro), cu o dobândă redusă comparativ cu alte finanţări similare.

Raiffeisen Bank, decizie de ultimă oră. Anunțul este oficial, austriecii fac primul pas
Raiffeisen Bank activează în România de 25 ani.

Grupul BEI este determinat să susţină investiţiile în mediul de afaceri din România. Această tranzacţie de securitizare cu Raiffeisen Bank demonstrează modul în care implicarea combinată a BEI şi EIF sprijină activitatea economică şi crearea de locuri de muncă în România”, a declarat Christian Kettel Thomsen, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii.

Cum este structurată tranzacţia de securitizare sintetică

Tranzacţia de securitizare sintetică conține un portofoliu de credite non-retail, în valoare de 1,520 miliarde de lei (308 milioane euro). Portofoliul securitizat rămâne în bilanţul băncii şi este împărţit în trei tranşe sintetice de risc: o tranşa senior, o tranşa mezanin şi o tranşa junior.

În cadrul tranzacţiei, riscul de credit al tranşei mezanin este transferat integral către Fondul European de Investiţii, în timp ce riscul de credit al tranşelor senioare şi junioare este asumat de către bancă. Tranzacţia prevede o perioadă de reconstituire de trei ani, în care expunerile amortizate din portofoliul securitizat pot fi înlocuite cu expuneri eligibile noi.

„Securitizările sintetice sunt un instrument important pentru gestionarea eficientă a capitalului şi ajută la creşterea capacităţii de finanţare prin transfer de risc, mai ales în contextul actual de piaţă, caracterizat de o incertitudine crescută şi prime de risc ridicate. Structura securitizării permite băncii să elibereze cea mai mare parte din volumul fondurilor proprii şi al datoriilor eligibile alocate portofoliului securitizat şi să-şi consolideze astfel capacitatea de a finanţa economia românească”, a declarat Romulus Mircea, director executiv Managementul Activelor şi Pasivelor, citat de bursa.ro.

Raiffeisen Bank este activă pe piaţa bancară din România de 25 ani şi serveşte peste 2.3 milioane de clienţi, persoane fizice şi juridice. Banca are 4900 de angajaţi, 295 unităţi, 1.131 ATM&MFM şi 27.000 POS-uri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...