Primul conflict pe marginea Certificatului Verde. Rafila: „M-a surprins această poziție” / Cîțu: „ PNL a făcut un compromis să fie în această coaliție”

Gabriela del Pupo 10.12.2021, 14:19
Primul conflict pe marginea Certificatului Verde. Rafila: „M-a surprins această poziție” / Cîțu: „ PNL a făcut un compromis să fie în această coaliție”

Ministrul Sănătății îi răspunde lui Florin Cîțu după ce acesta a criticat proiectul PSD de a veni cu o variantă alternativă la legea care introducea obligativitatea certificatului verde pentru anumite categorii esențiale.

Rafila consideră că Florin Cîțu este responsabil pentru faptul că până acum nu a fost deja introdus un astfel de certificat care ar fi putut opri creșterea numărului de deceșe în valul 4.

„Cred că specialistul în economie Cîțu a consultat specialistul în sănătate Cîțu și v-a transmis dvs informațiile”

UPDATE, 10 decembrie, ora 14:18 – Președintele PNL Florin Cîțu a făcut, vineri după-amiază, declarații pe marginea conflictului cu ministrul Sănătății Alexandru Rafila, referitor la legea Certificatului Verde.

„În momentul de față există în Parlamentul României un proiect de lege care legiferează Certificatul Verde. Celelalte proiecte de lege nu le-am văzut, nu au fost aprobate, nu au fost discutate în Coaliție.

Sunt doar propuneri. Când o să avem ceva clar în Coaliție și ceva clar în Parlamentul României, vom putea să discutăm pe ele. Tot ce spun eu este că în acest moment avem un proiect în Parlamentul României, dar nu avem o lege care să legifereze acest Certificat Verde. Și timpul trece”, a declarat Cîțu.

Întrebat despre propunerea ministrului Sănătății Alexandru Rafila referitoare la testarea gratuită în mediul privat, președintele PNL a spus: „Partidul Național Liberal este la guvernare, este într-o coaliție. A făcut un compromis să fie în această coaliție de guvernare, dar nu va fi Partidul Social Liberal”.

„Dacă noi ne-am fi găsit în luna iulie, în data de 5 iulie, 3 săptămâni de creștere consecutivă ar fi însemnat că la începutul lunii august ar fi trebuit să introducem acest certificat și dacă l-am fi introdus la începutul lunii august, sutele de morți pe care le-am înregistrat în fiecare zi nu ar fi fost în bilanțul negru al acestei pandemii și al valului 4. Acum am fi fost mult sub 1 ca și incidență și am fi renunțat la certificat.

Noi venim cu un astfel de model, el este contestat, de cine? De cineva care nu a luat nici o măsură și a introdus relaxările într-o perioadă a creșterii rapide a numărului de cazuri. Am avut 16 săptămâni de creștere din data de 5 iulie, iar măsurile de relaxare au fost introduse secvențial în cursul acestei creșteri.” a declarat Alexandru Rafila înainte de ședința de coaliție.

Acesta a contestat și dreptul lui Florin Cîțu de a se pronunța pe chestiuni de sănătate publică.

”M-a surprins această poziție. Cred că specialistul în economie Cîțu a consultat specialistul în sănătate Cîțu și v-a transmis dvs informațiile”, a mai spus Rafila.

„Mi se pare o chestiune care are mai mult conotație politică”

Ministrul Sănătății consideră că declarațiile fostului premier au de fapt scopul de a destabiliza coaliția de guvernare.

„Mi se pare o chestiune care are mai mult conotație politică, dorința de a pune în discuție probabil funcționarea acestei coaliții, decât o chestiune care să țină de sănătatea publică. Căutăm o soluție, discutăm doar de un draft. Dacă distrugem încă de la prima încercare un astfel de document și o astfel de intenție, atunci, cu adevărat cei care pun în pericol adoptarea unui astfel de document fac un atentat la sănătatea publică.

Certificatul verde trebuie introdus în funcție de ritmul de creștere.

Florin Citu a devenit presedintele Senatului. Decizia, publicata
Florin Citu. Inquam Photos / George Calin

Noi venim cu niște măsuri mai degrabă de armonizare și de și de evitare a discriminării, vis-a- vis de măsurile care au fost luate de Guvernul României de curând, într-o perioadă de scădere constantă a numărului de cazuri și suntem și suntem acuzați de cei care au introdus astfel de măsuri în perioadele de creștere. Este o chestiune care ține de și de logică. „

Florin Cîțu contestase ieri ideea ca statul să susțină cheltuielile legate de testarea angajaților din domeniile esențiale precum sănătate, apărare sau interne.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...