La începutul valului al patrulea al pandemiei, în contextul în care se discută despre condiționarea accesului în restaurante și alte spații publice sau evenimente în baza certificatului Covid-19, o instituție din Româna va impune vaccinarea obligatorie. Cine va fi vizat de decizie.
În Grecia, aproape zece mii de angajați din sănătate, adică 10% din întregul efectiv medical, care nu s-au vaccinat până în acest moment, și-ar putea pierde locul de muncă.
Un scenariu asemănător se va pune în aplicare și la noi în țară: o instituție din România impune vaccinare obligatorie.
De la 1 octombrie, angajații Primăriei Râmnicu Vâlcea vor putea veni la serviciu doar dacă sunt vaccinați, au un test PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore, au trecut prin boală în ultimele șase luni sau pot prezenta un document eliberat de un medic specialist din care rezultă că, din motive medicale, nu li se recomandă vaccinarea.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Din respect pentru cetăţenii cu care interacţionează zilnic, de la 1 octombrie, funcţionarii Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea vor putea veni la lucru numai dacă sunt vaccinaţi anti-Covid-19 sau fac dovada că nu sunt infectaţi cu coronavirus.
Prin Dispoziţia Primarului nr. 1676/01.09.2021, în contextul generat de evoluţia actuală a pandemiei de Covid-19 şi în vederea limitării răspândirii virusului, au fost stabilite mai multe reglementări ce îi vizează pe funcţionarii din cadrul aparatului de specialitate al primarului (inclusiv Direcţia Poliţiei Locale, Direcţia Economico-Financiară, Direcţia de Urbanism sau Direcţia de Evidenţă a Persoanelor), precum şi din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială”, anunță primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, într-o postare pe Facebook.
În ce condiții se vor putea prezenta la muncă, fizic, angajații Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea, de la 1 octombrie:
„Măsura este motivată de necesitatea de a-i proteja de îmbolnăvirea cu Covid-19 pe cetăţenii care interacţionează zilnic cu funcţionarii Municipalităţii în rezolvarea unor aspecte administrative dintre cele mai diverse”, a mai transmis instituția.
„Îndemnăm personalul din sănătate să se vaccineze, însă suntem împotriva vaccinării obligatorii, care ridică o problemă democratică”, a declarat AFP un membru al Comitetului Executiv al Federaţiei Naţionale elene a Muncitorilor din Spitalele Publice, Dimitris Kourouvalakis.
Aproape 10.000 de angajați nevaccinați din sistemul sanitar din Grecia și-ar putea pierde locul de muncă. Federația Naţională elenă a Muncitorilor din Spitalele Publice îndeamnă la „grevă şi la o manifestaţie în faţa sediului Ministerului Sănătăţii, în cazul suspendării”, a ameninţat preşedintele acesteia, Michalis Giannakos, la agenţia de greacă de presă ANA.
La începutul lunii iulie, Parlamentul grec a adoptat o lege care impune obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19 a personalului care îngrijeşte şi a angajaţilor azilurilor.