Raed Arafat, mesaj important după recordul negativ înregistrat în România. Ce spune despre noile măsuri

Andrei Cezar 08.07.2020, 14:04
Raed Arafat, mesaj important după recordul negativ înregistrat în România. Ce spune despre noile măsuri

Mesaj important al șefului DSU după creșterea exponențială a numărului de îmbolnăviri. Raed Arafat a declarat că pe fondul nerespectării regulilor de către populație și a lipsei unei legislații clare privind carantina, creșterea prin transmitere comunitară va continua, potrivit Digi 24.

Raed Arafat, mesaj important după recordul negativ înregistrat în România

Raed Arafat a vorbit despre recordul negativ înregistrat în România în ceea ce privește numărul de infectați cu COVID-19. În acest context, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a explicat că nerespectarea regulilor de distanțare au dus la acest fenomen.

“Lipsa respectării unor reguli de către o parte din populație, de către operatori economic a dus la o creștere continuă prin transmitere comunitară. Avem creștere semnificativă continuă.

Trendul e în creștere și singura soluție e ca populația să se convingă că trebuie să respecte regulile care s-au solicitat și să nu asculte campaniile care îndeamnă să nu le respecte. Astea sunt probleme serioase care vor duce la creștere mai departe.”, a dcalarat Raed Arafat la Digi 24.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne a pus accentul pe faptul că oamenii ar trebui să conștientizeze riscul la care se expun și îi expun pe cei din jur dacă nu respectă măsurile luate de autorități.

”Problema e că noi am luat măsuri de relaxare care s-au ținut cu excepția ultimelor, dar pentru relaxare trebuia să existe măsuri compensatorii, măsurile compensatorii sunt în responsabilitatea individului – portul măștilor, spălatul pe mâini, fără zone aglomerate, să eviți anumite comportamente care altădată erau normale, dar acum trebuie să ai grijă la ele.”, a mai declarat Raed Arafat.

Raed Arafat, mesaj important după recordul negativ înregistrat în România. Ce spune despre noile măsuri
Raed Arafat, mesaj important după recordul negativ înregistrat în România. Ce spune despre noile măsuri

Arafat atrage atenția asupra campaniilor de negare a existenței virusului

Și cum în mediul online circulă tot mai des informații și mesaje care minimizează existența virusului sau gravitatea efectelor sale, secretarul de stat a explicat că acestea pot avea urmări negative în rândul populației.

”Ce s-a întâmplat în ultima perioadă e intensificarea campaniilor negaționiste care spun că virusul nu există sau care folosește ideea libertății individuale, cum că orice om are dreptul să refuze să respecte regulile.

Aceste campanii au avut un efect, fiind destinate unei categorii de oameni.

Fiecare campanie a avut efecte asupra unei categorii de oameni.

Lăsăm foarte mulți oameni să rămână liberi să circule și să facă orice, nu se poate impune măsura izolării sau carantinării.

Sunt oameni care au plecat din spital fiind simptomatici sau au refuzat internarea, nimeni nu știe în comunitate cum se comportă, această situație  agravează acum situația generală, ceea ce poate duce la o creștere mai mare a cazurilor”, a mai spus șeful DSU.

În acest context, Arafat este de părere că e nevoie de o lege care să reglementeze clar măsurile de carantină și izolare.

”E nevoie de lege care să ne permită să luăm măsuri cum sunt în toată lumea.

Trebuie să fie măsura izolării, a carantinării, nu putem vorbi doar de libertatea individului, trebuie să vorbim și de drepturile celor din jurul lui.

Nu poate nimeni să spună: dreptul meu e să fac ce vreau, știu că sunt infectat dar nu mă interesează.

Trebuie găsite mijloace prin care să putem să izolăm, să carantinăm o persoană din punct de vedere medical până când e sigură pentru comunitate și poate să se întoarcă în comunitate sau în izolare la domiciliu.”, a adăugat Arafat.