Oraşul din România cu cea mai mare rată de vaccinare. Peste 60% dintre locuitori s-au imunizat

Iancu Andreea 03.11.2021, 09:20
Oraşul din România cu cea mai mare rată de vaccinare. Peste 60% dintre locuitori s-au imunizat

În ultimele săptămâni, românii s-au mobilizat și au mers să se imunizeze într-un număr mai mare decât anterior. Astfel, campania de vaccinare a reușit să înregistreze chiar cifre record, după ce o bună perioadă de timp imunizarea încetinise. Cu două sesiuni de maratoane de vaccinare organizare deja în București, autoritățile speră ca numărul celor imunizați să crească. Deocamdată, orașul din România cu cea mai mare rată de vaccinare pare să se afle pe drumul cel bun, după ce mai bine de 60% dintre cetățeni s-au vaccinat împotriva Covid.

Care este orașul cu cea mai mare rată de vaccinare din România

Bucureștiul a devenit orașul cu cea mai mare rată de vaccinare din țară, după ce statisticile CNCAV au arătat că numai două județe au depășit în procent de 50% rata de imunizare. Astfel, Capitala, care are 62,19% din populația eligibilă vaccinată, adică locuitori cu vârsta de peste 12 ani, este orașul unde rata de imunizare este cea mai mare. De asemenea, alte două județe au reușit să aibă o rată de vaccinare de peste jumătate din populația care are posibilitatea să se vaccineze. În fruntea clasamentului pe județe se află așadar Bucureștiul, urmat de Cluj, cu o rată de vaccinare 54,68% și Constanța, cu 50,72%. Cele mai slabe cifre au fost înregistrate în cinci județe ale țării: Suceava, Covasna, Bacău, Botoșani și Giurgiu.

Mai avem 13 judeţe care au o rată de acoperire vaccinală între 40% şi 50%, 21 de judeţe – între 30% şi 40% şi au mai rămas cinci judeţe care au acoperire vaccinală între 25% şi 30%, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Orașul din România cu cea mai mare rată de vaccinare
Câți români s-au vaccinat până la data de 1 noiembrie

La ce rată de vaccinare a ajuns România

În timp ce marile orașe încep să ajungă ușor către o imunizare de aproape jumătate din populația eligibilă, la nivelul țării rata de vaccinare din populația totală a ajuns abia la 36,5%. Astfel, peste 7 milioane de cetățeni au primit măcar o doză din schemele de imunizare ale serurilor disponibile.

Până la data de 1 noiembrie au fost vaccinate la nivel naţional cu cel puţin o doză peste 7.053.000 de persoane. Din acestea, peste 6,3 milioane de persoane sunt persoane vaccinate în momentul de faţă cu schemă completă. Practic, rata de acoperire vaccinală din populaţia totală a României, de peste 19,3 milioane de locuitori este de 36,5%. Însă, uitându-ne la populaţia eligibilă, peste 12 ani, această rată de acoperire vaccinală este de 42%, iar din populaţia adultă, peste 18 ani, rata de acoperire vaccinare este de 45%, a adăugat medicul Valeriu Gheorghiță.

Cei mai mulți imunizați, românii de peste 50 de ani

În privința categoriilor de vârstă care au ales să se imunizeze împotriva Covid-19, cei mai mulți sunt românii care au vârsta cuprinsă între 50 și 59 de ani. Rata de vaccinare în cadrul acestei categorii trece de 50%. În top urmează categoria 60-69 de ani, cu 48,12%, 40-49 de ani, cu 45,45%, 70-79 de ani, cu 43,35% și 30-39 de ani, cu 42,81%. Cele mai reduse cifre au fost înregistrate la românii de peste 80 de ani cu 23.18% și copii între 12 și 15 ani cu 11,38%.

Orașul din România cu cea mai mare rată de vaccinare
Campania de vaccinare pentru copiii de 5-11 ani ar putea demara până la finalul anului

Autoritățile SUA au aprobat vaccinare pentru grupa de vârstă 5-11 ani. Cum va fi organizată imunizarea copiilor din România

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat că se fac pregătiri pentru campania de vaccinare a copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani. Anunțul vine ca urmare a informațiilor recente din SUA, acolo unde FDA a autorizat utilizarea vaccinului produs de Pfizer pentru copiii între 5 și 11 ani. Marțea trecută, consilierii de vaccinuri ai FDA au votat cu 17-0 și o abținere, recomandarea de administrare de urgență a serului. Formula folosită pentru cei mici va fi de numai o treime din doza de vaccin utilizată pentru persoanele de peste 12 ani.

Potrivit Pfizer, studiul clinic efectuat arată că vaccinul va oferi o protecție de peste 90% împotriva bolii simptomatice în privința copiilor, în ciuda dozei mai mici. Compania speră totuși ca dozarea să scadă riscul efectelor secundare. De asemenea, medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că imunizarea este recomandată în special copiilor cu afecțiuni. Astfel, până în luna decembrie, când coordonatorul susține că Agenția Europeană a Medicamentului să facă autorizarea de utilizare a vaccinului Pfizer pentru copiii din categoria de vârstă 5-11 ani și în Europa, cei mici ar putea beneficia de protecție împotriva Covid-19.

Unde se vor putea imuniza copiii de peste 5 ani

Vaccinarea copiilor din categoria 5-11 ani se va face în centrele de vaccinare deja existente, dar și în spitalele de pediatrie și în cabinetele medicilor de familie. Autoritățile au început pregătirile.

Vor fi 10 doze de vaccin în fiecare flacon, iar fiecare doză va avea o treime din cantitatea folosită în prezent, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...