Rabla local rămâne în stadiu de proiect: când vei primi 3000 de lei pentru mașina ta veche

Gabriel Peneș 12.10.2022, 16:55
Rabla local rămâne în stadiu de proiect: când vei primi 3000 de lei pentru mașina ta veche

Rabla local rămâne în stadiu de proiect. Programul prin care românii își pot casa mașinile mai vechi de 15 ani în schimbul unui voucher de 3.000 de lei a început cu o nouă amânare. Administraţia Fondului pentru Mediu a anunțat decalarea pentru 11 noiembrie a debutului programului, după ce luase o măsură identică și în 22 septembrie.

Rabla local rămâne în stadiu de proiect

Administraţia Fondului pentru Mediu amână din nou lansarea Programului privind casarea autovehiculelor uzate, pentru perioada 11 noiembrie 2022, ora 10:00 – 30 decembrie 2022, ora 14:00, potrivit unui comunicat postat pe site-ul instituției. Aceasta este a doua amânare a lansării Programului care urmează să permită scoaterea din uz a maşinilor mai vechi de 15 ani şi care ar fi trebuit demarat în luna septembrie.

În cadrul acestuia proprietarii de mașini își pot casa autovehiculele cu această vechime, primind în schimb un voucher de 3.000 de lei. Programul Rabla Local a fost făcut după ce România și-a luat obligația prin PNRR să caseze, până în 2026, nu mai puțin de 250 de mii de mașini mai vechi de 15 ani.

În această perioadă sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii de finanţare, solicitanţii vor putea depune cererile de finanţare, împreună cu documentaţia aferentă, în aplicaţia informatică prin intermediul conturilor de utilizator create.

Când vei primi 3000 de lei pentru mașina ta veche

Crearea conturilor de utilizator în aplicaţia informatică de către primăriile solicitante se va putea realiza începând cu data de 7 noiembrie 2022.

Aceasta este a doua amânare a intrării în vigoare a programului. În 22 septembrie, AFM a anunţat că Programul a fost amânat şi urmează ca unităţile menţionate să poată să-şi creeze conturile de utilizator începând cu data de 14 octombrie 2022.

Acte necesare Rabla local 2022:

  • cererea de finanțare, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1, completată prin tehnoredactare;
  • împuternicire notarială, prin care persoana care va semna cererea de finanțare este mandatată de către reprezentantul legal în acest sens, după caz;
  • actul de identitate al reprezentantului legal sau, după caz, al împuternicitului solicitantului;
  • documentul doveditor al deschiderii de către solicitant, la Trezoreria Statului, a contului de venituri încasate de la Fondul pentru mediu. Contul va avea cod/indicator bugetar „21.43.02.20 – alte subvenții primite de la administrația centrală pentru finanțarea unor activități”.

Instrucțiunile cuprinzând modul de înscriere a solicitanților în Program și procesul de depunere a cererilor de finanțare, precum și alte informații relevante se elaborează și se aprobă la nivelul AFM, se aprobă prin dispoziția președintelui și se aduc la cunoștința persoanelor interesate prin publicarea pe pagina de internet a AFM.

Criteriile de eligibilitate a autovehiculului uzat:

  • este înregistrat în evidențele fiscale ale UAT solicitant;
  • la data participării în Program are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
  • are norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară;
  • conține componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).
„Dacă spun asta, iar o să mă înjure”
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....