Ce trebuie să știm despre noul program Rabla Local: mașini compatibile, acte necesare și câți bani oferă statul

Bogdan Bârliga 29.08.2022, 13:38
Ce trebuie să știm despre noul program Rabla Local: mașini compatibile, acte necesare și câți bani oferă statul

Pentru că prin programele Rabla și Rabla Plus se scot din circulație destul de puține mașini poluante autoritățile căută noi soluții pentru a rezolva problema parcului auto învechit.

Așa a apărut un nou program prin care cei care doresc să renunțe la autoturismul vechi pot primi o sumă de bani fără a fi obligați să cumpere o mașină nouă.

Detalii despre programul Rabla Local

Prin Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 2.261/2022 publicat recent în Monitorul Oficial se lansează practic noul program denumit Rabla Local și este disponibil deja ghidul de finanțare.

Modificarea cea mai importantă din acest nou program o reprezintă posibilitatea de a da la casat un autoturism vechi fără obligația cumpărării unei mașini noi.

Cine poate beneficia de Rabla Local

Conform informațiilor oferite de autorități o persoană care dorește să participe la acest program trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să aibă domiciliul sau reședința pe raza primăriei la care face solicitarea;
  • să fie proprietarul de drept al unei mașini vechi înmatriculată pe numele său de cel puțin cinci ani
  • să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;
  • să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și cel local;
  • să nu folosească vehiculul pentru a a participa și în programele Rabla Clasic sau Rabla Plus;
  • să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului.

Pe de altă parte autoturismul vechi ce poate fi eligibil în acest program trebuie să aibă la momentul în care proprietarul se înscrie în acest program o vechime de cel puțin 15 ani și să aibă o normă de poluare Euro 3 sau inferioară.

Pot fi casate vechicule din categoriile autoturism, microbuz, autoutilitară ușoară sau autospecială/autospecializată ușoară.

Câți bani oferă statul pe o mașină prin Rabla Local

Proprietarul unei mașini vechi ce dorește să o caseze prin programul Rabla Local poate primi suma de 3.000 de lei fără a fi obligat să cumpere un alt autoturism nou.

Conform prevederilor legale proprietarul vechiculului se angajează să predea spre casare autovehiculul uzat cu care participă în Program și să îl radieze din circulație, în schimbul stimulentului pentru casare.

Pe de altă parte în Ghidul de finanțare apare o prevedere foarte importantă: proprietarul autoturismului vechi acceptat în programul Rabla Local nu poate cumpăra timp de trei ani un alt autoturism cu o normă de poluare inferioară.

Mai exact proprietarul „se angajează că nu va achiziționa un autoturism cu norma de poluare Euro 4 și/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare.”

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...