Putin nu renunță la amenințarea nucleară. Arma de top pe care a anunțat că o pregătește

Beatrice Dumitru 25.03.2023, 08:12
Putin nu renunță la amenințarea nucleară. Arma de top pe care a anunțat că o pregătește

Vladimir Putin a amenințat de mai multe ori cu bomba nucleară de la începerea agresiunii militare rusești în Ucraina, iar Occidentul a avertizat că un astfel de gest ar avea urmări catastrofale. Liderul de la Kremlin nu dă înapoi și a anunțat că Rusia își mărește producția pentru o armă cu capacitate nucleară.

Ce armă pregătește Vladimir Putin

Săptămâna trecută, președintele Vladimir Putin a anunțat măsuri pe scară largă pentru dezvoltarea capacităților de a produce mai multe arme pentru așa-numita „operațiune militară specială” din Ucraina. El a declarat că o producție sporită a unui „volum suplimentar” de arme este „urgent necesară” și a asigurat că se va acorda o atenție deosebită legalității și alocării de fonduri pentru această inițiativă.

După acest anunț, uzina de avioane din Kazan susține că va crește producția unei versiuni îmbunătățite a bombardierelor strategice Tu-160M. Potrivit unui comunicat al companiei de stat Rostec Corporation, decizia de a relua producția bombardierelor strategice modernizate a fost luată personal de președintele rus.

Putin nu renunță la amenințarea nucleară. Arma de top pe care a anunțat că o pregătește
Rusa crește producția pentru bombardierul T-160M.

Uzina produce port-rachete strategice îmbunătățite Tu-160M. Decizia de a relua producția a fost luată de președintele Rusiei. Aeronavele actualizate au capacități de luptă extinse semnificativ, au un potențial semnificativ. Dezvoltarea ulterioară a bombardierului va face posibilă utilizarea de noi tipuri de arme, inclusiv pentru cele avansate”, se arată în comunicat, preluat de CNN.

Bombardierul poate lansa rachete nucleare

Rusia se bazează foarte mult pe importurile de componente occidentale pentru industria sa militară și s-a străduit să producă rachete avansate cu rază lungă de acțiune, precum și alte echipamente pentru a-și continua războiul în Ucraina. Moscova a folosit foarte mult echipamente mai vechi și chiar a repus în funcțiune vehicule blindate și tancuri dezafectate anterior, iar acest lucru s-a întâmplat din cauza sancțiunilor occidentale.

Tu-160M (nume de raport NATO: Blackjack) este o versiune îmbunătățită a bombardierului Tu-160 dezvoltat în epoca sovietică și numită „Lebăda Albă” printre piloți. Alături de bombardierele Tu-95MS, aceste avioane sunt pilonul de bază al aviației cu rază lungă de acțiune al Forțelor Aerospațiale Ruse.

Tu-160M este cea mai mare aeronavă supersonică din istoria aviației militare și cel mai greu avion de război din lume, capabil să transporte rachete de croazieră cu vârf nuclear. Tu-160 a fost proiectat ca răspuns la bombardierul Rockwell B-1 Lancer dezvoltat în Statele Unite.

Bombardierul strategic supersonic Tu-160 poate transporta șase rachete Kh-55 în fiecare compartiment. În aprilie 2015, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a emis un ordin de reluare a producției de bombardiere Tu-160 de la zero.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...