Putin interzice importul-exportul anumitor produse în 2022, după sancțiunile anunțate de SUA

Cătălina Burghelea 09.03.2022, 07:48
Putin interzice importul-exportul anumitor produse în 2022, după sancțiunile anunțate de SUA

Țările occidentale vizează exporturile de petrol ale Rusiei, deoarece invazia Ucrainei de către președintele Vladimir Putin, care a forțat cel puțin două milioane de refugiați să-și părăsească țara, intră în a 14-a zi. Președintele american Joe Biden a anunțat, marți, că interzice importul de petrol, gaze naturale și cărbune din Rusia în SUA, un pas despre care a spus că ar putea duce la o creștere a prețurilor gazelor.

Vladimir Putin reacționează la sancțiunile anunțate de SUA

Și Marea Britanie a declarat că va elimina treptat „importul de petrol și produse petroliere rusești până la sfârșitul anului 2022”, iar Uniunea Europeană a afirmat că intenționează să reducă importurile de gaze rusești cu două treimi în acest an și să elimine treptat dependența de Rusia înainte de 2030.

Ce ordin a emis liderul de la Kremlin

După noile sancțiuni anunțate de unele dintre marile puteri ale lumii, președintele rus Vladimir Putin a emis, marți, un ordin de restricționare sau interzicere a importurilor și exporturilor anumitor produse și materii prime din Rusia în 2022, dar o listă cu acele produse nu a fost încă definitivată de guvernul de la Moscova, relatează presa de stat RIA, care citează decretul privind măsurile economice externe menite să asigure securitatea Rusiei.

Guvernul rus va trebui să pună la punct lista statelor care vor fi afectate de aceste decizii ale lui Putin în termen de două zile, spune RIA. Însă, adaugă că aceste restricții nu vizează produsele sau materiile prime transportate de cetățeni pentru nevoile lor personale.

Interdicția liderului de la Kremlin vine în momentul în care președintele SUA, Joe Biden, a anunțat, marți, că administrația sa interzice importurile rusești de energie – inclusiv petrol, gaze naturale și cărbune – ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Rusia taie conducta de gaze. Tarile din Europa care vor fi afectate

Lucruri cheie de știut despre interzicerea importurilor de energie rusă în SUA

Președintele american Joe Biden a declarat, marți, că administrația sa interzice importurile rusești de petrol, gaze naturale și cărbune în Statele Unite, ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei, un pas despre care a avertizat că ar putea duce la o creștere a prețurilor gazelor.

„Astăzi anunț că Statele Unite țintesc principala arteră a economiei Rusiei. Interzicem toate importurile de petrol, gaze și energie rusești”, a spus liderul de la Casa Albă. „Asta înseamnă că petrolul rusesc nu va mai fi acceptat în porturile noastre și că poporul american va da o altă lovitură puternică mașinii de război a lui Putin”, a continuat Biden.

Presiuni tot mai mari asupra Americii din partea Ucrainei

Sancțiunile asupra industriei de petrol și gaze din Rusia au fost cândva considerate neplăcute, deoarece oficialii americani și europeni erau îngrijorați de o creștere globală a prețurilor. Dar presiunea asupra lui Biden a crescut, inclusiv din partea președintelui Ucrainei și a parlamentarilor americani, deoarece atacul Rusiei în Ucraina vizează din ce în ce mai mult civilii, scrie CNN.

Decizia lui Joe Biden vine cu mari costuri

Americanii vor simți impactul la pompă. Joe Biden a subliniat în remarcile sale că decizia sa lovește în poporul său.

„Decizia de astăzi nu este fără costuri aici, acasă”, a punctat Biden. „Războiul lui Putin rănește deja familiile americane la pompa de benzină. De când Putin și-a început construirea militară la granițele cu Ucraina, tocmai de atunci, prețul gazului în America a crescut cu 75 de cenți”, a explicat președintele SUA.

Zeo importuri de petrol rusesc, în ultimele două săptămâni din februarie

Importurile de energie din Rusia reprezintă o mică parte din portofoliul energetic american – aproximativ 8% în 2021, din care doar aproximativ 3% a fost țiței. Oficialii economici de la Casa Albă urmăresc cu maxim interes modul de gestionare a oricărei decizii de a întrerupe aceste importuri. Departamentul de Energie a raportat că, în ultimele două săptămâni din februarie, importurile de petrol rusești au scăzut la zero, deoarece companiile americane au rupt relațiile cu Federația Rusă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...