Putin, acuzat că ar fi dat bani pentru uciderea soldaților americani. Scandal la cel mai înalt nivel

Raluca Juncu 27.06.2020, 15:52
Putin, acuzat că ar fi dat bani pentru uciderea soldaților americani. Scandal la cel mai înalt nivel

Noi tensiuni între SUA și Rusia. Serviciile americane de informații susțin că Vladimir Putin ar fi alocat bani unor talibani pentru uciderea mai multor militari americani. Care este poziția Moscovei?

Rusia, acuzată de uciderea unui număr mare de militari americani

Într-un material realizat de jurnaliștii de la New York Times se arată că serviciului secret militar al Rusiei (GRU) a fost implicat în mai multe tentative de asasinat în Europa și că în anul 2019 a oferit mai multe recompense talibanilor pentru a iniția mai multe atacuri asupra trupelor americane, prezente în Afganistan, potrivit news.ro.

„Împărtășim anumite interese cu Rusia în Afganistan și, în mod clar, acționează pentru a ne submina interesele”, a declarat generalul John W. Nicholson Jr., comandantul forțelor americane din Afganistan într-un interviu din 2018, pentru BBC.

Serviciile secrete americane transmit că oficialii de la Moscova au plătit mai mulți talibani militanți pentru a ucide intenționat militari de origine americană. Mai mult, președintele Donald Trump a avut la cunoștință aceste informații încă din luna martie a acestui an.

Aparent, oficialii din SUA au elaborat un meniu cu opțiuni potențiale de răspuns la această chestiune delicată, de la formularea unei reclamații diplomatice la Moscova și o cerere ca aceasta să înceteze, împreună cu o serie de sancțiuni și alte răspunsuri posibile. În final, însă, liderii de la Casa Albă nu a autorizat niciun pas.

Cotidianul american scrie că deocamdată, nu se cunoaște cu exactitate legătura dintre uciderea militarilor americani în Afganistan și plățile făcute de Rusia și asta pentru că sursele contactate de NYT nu cunosc cu certitudine la ce nivel al conducerii Rusiei a fost primită aprobarea pentru desfășurarea acestei operațiuni secrete.

Donald Trump avea în plan o reapropiere a relaţiilor dintre el și Vladimir Putin, însă rămâne de văzut în ce context ar putea avea loc acest lucru.

Poziția Moscovei

Rusia a dezmințit, sâmbătă acuzele referitoare la faptul că serviciul secret de la Moscova ar fi ucis în mod voit militari americani.

„Aceste acuzaţii nefondate şi anonime potrivit cărora Moscova se află în spatele morţii unor militari americani în Afganistan au condus deja la ameninţări directe la viaţa unor angajaţi ai ambasadei ruse la Washington şi Londra”, a scris Ambasada Rusiei în Statele Unite, pe Twitter.

 

Urmăriți Impact.ro și pe