Putin a semnat decretul. Armata rusă se mărește cu 137.000 de noi soldați

Mihnea Tălău 25.08.2022, 17:05
Putin a semnat decretul. Armata rusă se mărește cu 137.000 de noi soldați

Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat joi un decret pentru a crește dimensiunea forțelor armate ale Rusiei de la 1,9 milioane la 2,04 milioane, în contextul în care războiul din Ucraina intră în a șaptea lună.

Kremlinul nu spune câți soldați a pierdut în Ucraina

Moscova nu a dezvăluit pierderile suferite în conflict încă din primele săptămâni, dar oficialii occidentali și guvernul de la Kiev spun că acestea se numără cu miile.

Majorarea include o creștere cu 137.000 a numărului de personal de luptă, ajungând la 1,15 milioane. Ea intră în vigoare de la 1 ianuarie, potrivit decretului publicat pe portalul legislativ al guvernului, scrie Reuters.

Ultima dată când Putin a fixat dimensiunea armatei ruse a fost în noiembrie 2017, când numărul personalului de luptă a fost stabilit la 1,01 milioane de persoane dintr-un efectiv total al forțelor armate, inclusiv necombatanți, de 1,9 milioane.

Rusia nu a spus câte victime a suferit în Ucraina din primele săptămâni ale campaniei, când a declarat că 1.351 dintre soldații săi au fost uciși.

Estimările occidentale spun că numărul real ar putea fi de cel puțin 10 ori mai mare, în timp ce Ucraina afirmă că a ucis sau rănit cel puțin 45.000 de soldați ruși de când a început confictul – pe care Moscova îl numește o operațiune militară specială – la 24 februarie.

De asemenea, Kievul a fost reticent în a publica informații cu privire la numărul soldaților săi care au murit în război, dar luni, șeful forțelor armate ucrainene a declarat că aproape 9.000 de militari au fost uciși, într-o actualizare rară.

Rusia avea 900.000 de militari activi la începutul acestui an

Decretul lui Putin nu a precizat modul în care va fi realizată creșterea efectivelor, dar a instruit guvernul să aloce bugetul corespunzător.

Potrivit unui raport anual autoritar al Institutului Internațional pentru Studii Strategice, Rusia avea 900.000 de militari activi la începutul acestui an și rezerve de 2 milioane de persoane cu serviciul în ultimii cinci ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...