PSD prezintă bilanţul de guvernare. Marcel Ciolacu, despre ce s-a realizat în ultima jumătate de an

Ana Anitoiu 26.05.2022, 20:48
PSD prezintă bilanţul de guvernare. Marcel Ciolacu, despre ce s-a realizat în ultima jumătate de an

PSD a prezentat, joi seară, bilanţul de guvernare. Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a vorbit despre ce s-a realizat în ultima jumătate de an. Lista de reușite cuprinde zece puncte, printre care se numără plafonarea prețurilor la energie și gaze, precum și investițiile pentru transformarea portului Constanța.

Bilanțul de guvernare, prezentat de PSD. 10 puncte pe lista de realizări

Primul punct pe lista de realizări este pachetul social ce cuprinde creșterea, în luna ianuarie, a alocațiilor, pensiilor și sprijinul financiar pentru iarnă acordat pensionarilor cu venituri mici, dublat de noul ajutor de 700 de lei, din 1 iulie, pentru pensionarii cu venituri sub 2.000 de lei lunar.

Lista continuă cu: plafonarea prețurilor la energie și gaze pentru populație și companii; programe de sprijin financiar pentru companiile românești în valoare de 4 miliarde euro; și 500 de milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor români, plus primă de 10% pentru procesarea materiilor prime în România.

PSD prezinta bilantul de guvernare
Marcel Ciolacu. Foto: Inquam Photos/ George Calin

Alte realizări prezentate de PSD

Următoarea realizare de pe listă este reluarea traiectoriei de creștere salarială. PSD a amintit de majorarea salariului minim brut în agricultură și industria alimentară la 3.000 de lei și de creșterea voluntară a salariului minim general cu 200 de lei scutiți de taxe, precum și de acordarea unui sfert din diferența de salariu cuvenită angajaților din sistemul public, conform Legii salarizării unitare.

„Investiții masive pentru transformarea portului Constanța în punct strategic pentru comerțul european cu cereale, în contextul războiului din Ucraina

Deblocarea și adoptarea legii off-shore pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră și asigurarea independenței energetice a țării”, sunt următoarele două realizări de pe lista prezentată de PSD.

Ultimele trei realizări de pe listă sunt: amânarea cu nouă luni a ratelor bancare pentru toți românii și firmele din țară afectate de creșterea dobânzilor; gestionarea profesionistă a pandemiei de coronavirus ce a permis deschiderea școlilor, redarea accesului pacienților la servicii medicale, funcționarea economiei și reluarea vieții cetățenilor în condiții normale; precum și adoptarea în timp util de către miniștrii PSD a jaloanelor din PNRR.

Marcel Ciolacu, despre bilanțul de guvernare

Președintele PSD a declarat că acest bilanț de guvernare este cinstit și realist și că Partidul Social Democrat nu urmărește să „fardeze realitatea”. Marcel Ciolacu a spus că în urmă cu șase luni, situația în care se afla România devenise dramatică, după ce guvernările precedente au adus țara în mijlocul unor crize suprapuse și au provocat o lipsă profundă de încredere.

„Nu mai era timp pentru experimentele politice care au ținut România captivă unui haos sanitar, economic și social. Era timpul ca PSD să își asume din nou responsabilitatea și să pună umărul la stabilizarea României în cea mai grea perioadă de după Revoluție. (…)

Românii suferă din cauza scumpirii alimentelor, combustibilului, energiei și a inflației ridicate. (…) PSD a promovat trei pachete de măsuri sociale și economice. Peste 12 milioane de români beneficiază de aceste măsuri, iar sute de mii de companii de scheme de sprijin pentru dezvoltare! Am reparat ce era urgent. Vreau să fiu cât se poate de clar și de direct: dacă PSD nu era la guvernare, aceste măsuri nu existau!”, a spus Marcel Ciolacu.

Politicianul a adăugat că PSD a construit programe de sprijin financiar pentru companiile românești în valoare de 20 de miliarde de lei. Oficialul a adăugat că Ministerul de Finanțe, prin Fondul de Garantare, a acordat până în prezent garanții pentru IMM-uri de aproape 6 miliarde de lei. În plus, Ciolacu a spus că social-democrații au adus un plan strategic și integrat pentru susținerea agriculturii și a industriei alimentare românești.

Marcel Ciolacu a mai spus că în contextul războiului din Ucraina, pe care l-a numit „invazie criminală a Rusiei”, este esențial ca românii să-și asigure hrana pentru ei înșiși. Politicianul a adăugat că aceasta este singura cale de a proteja cetățenii în fața scumpirilor la alimente. Liderul PSD a mai spus că trebuie să fie o prioritate descurajarea speculei și a făcut un apel la sectorul HoReCa să ajute acum statul român și să cumpere produse românești.

Urmăriți Impact.ro și pe