PSD, cu ochii pe toate pensiile: impozit uriaș aplicat indemnizațiilor mari – proiect de lege

Alexandru Ioanid 19.07.2019, 12:05
PSD, cu ochii pe toate pensiile: impozit uriaș aplicat indemnizațiilor mari – proiect de lege

Un parlamentar PSD a depus la Senat un proiect de lege care prevede un impozit uriaș aplicat pensiilor de lux din România. Dacă Guvernul vorbea doar de impozitarea pensiilor speciale, inițiativa legislativă face referire la toate categoriile de pensii, inclusiv cele primite în baza contributivității.

Un proiect de lege asumat de senatorul PSD, Liviu Pop, prevede impozitarea tuturor pensiilor care depășesc 10.000 de lei. Practic, tot de depășește această sumă va fi impozitat cu 90%.

„Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil de până la 10.000 de lei lunar din pensii. Pentru venitul impozabil de peste 10.000 de lei lunar din pensii se aplică o cotă de impunere de 90%”, se arată în proiectul de lege depus la Senat.

Cum vrea PSD să impoziteze toate pensiile

Potrivit proiectului asumat de parlamentarul PSD, pensiile mari vor fi impozitate cu 90%. Dar această cotă se va aplica doar sumei care depășește 10.000 de lei. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, vorbea recent doar de impozitarea pensiilor speciale.

Ministrul făcea referire tot la acest prag de 10.000 de lei – peste care s-ar putea aplica o cotă de impunere. Numai că din planurile Guvernului reieșea că impozitul nu va fi mai mare de 50%. Varianta propusă de senatorul PSD este mult mai dură.

Impozit pensii - proiect de lege (sursa foto: Adevărul)
Impozit pensii – proiect de lege (sursa foto: Adevărul)

De remarcat, însă, că proiectul de lege face referire la pensiile plătite de către stat. Așadar, nu intră aici pensiile speciale ale parlamentarilor, de exemplu, cele care sunt plătite din bugetul alocat Camerelor și nu din cel al statului.

Datele Casei Naţionale de Pensii Publice arată că în România există peste 9.800 pensii mai mari de 5.000 de lei, iar o mare parte dintre acestea depășesc 10.000 de lei lunar. De exemplu, pensia medie încasată de magistrați este de 18.225.

Dar e vorba de pensia medie. Există unii magistrați care încasează și peste 25.000 de lei lunar. Calculele Adevărul, bazate pe proiectul de lege al senatorului PSD, arată că magistraţii ar încasa lunar, în medie, doar 9.882 lei, dacă s-ar aplica acea cotă de impozitare de 90%. Undeva la jumătate, așadar.

Anual, statul ar face o economie de aproape o jumătate de miliard de lei. Și asta doar impozitând pensiile magistraţilor   Planurile poate sună bine pe hârtie, dar nu sunt așa de simple în realitate.

Pentru că CSM a avertizat deja Guvernul să nu se atingă de pensiile speciale. Dacă se va întâmplat acest lucru, procurorii și magistrații vor să-și caute dreptatea la Curtea Constituțională.

Urmăriți Impact.ro și pe