Protocolul de tratament pentru românii bolnavi de covid-19, actualizat. Motivul pentru care Ivermectina nu este recomandată

Stan Filon, Cătălin Mureșanu 25.04.2021, 16:37
Protocolul de tratament pentru românii bolnavi de covid-19, actualizat. Motivul pentru care Ivermectina nu este recomandată

Autoritățile din România au actualizat protocolul de tratament pentru bolnavii de coronavirus! Medicii de familie primesc un rol foarte important și pentru ei a fost modificat protocolul, de fapt. Ivermectina rămâne în continuare nerecomandată bolnavilor de coronavius!

Protocolul de tratament pentru românii bolnavi de covid-19 a fost actualizat

Cunoscutul medic Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, a explicat ce modificări a suportat, de fapt, protocolul după care sunt tratați pacienții infectați cu noul virus. Autoritățile au sesizat implicarea tot mai puternică a medicilor de familie în lupta cu pandemia de coronavirus, așa că i-a ”înarmat”. Aceștia au voie să prescrie mai multe medicamente acum.

“S-a considerat că este nevoie să actualizăm protocolul pentru că au apărut date noi în literatură legate de terapia Sars Cov 2 şi am vrut ca acest protocol să fie cât de cât upgradat noilor interpretări şi descoperiri ştiinţifice. În mare, el menţine terapia şi structura protocolului iniţial, în care se face o apreciere legată de tratamentul anti-viral, tratamentul cortico-terapic şi tratamentul anticoagulant, care sunt principalele tratamente etiologice şi patogenice din această afecţiune. Are în schimb un capitol nou, important, recomandări pentru medicii de familie, pentru că în vechiul protocol nu existau astfel de recomandări. S-a constatat că în ultimul timp medicii de familie sprijină foarte mult activitatea în lupta cu infecţia Sars Cov 2, activitatea noastră, a specialiştilor, şi am constatat că este important şi oportun să facem recomandări şi pentru aceştia, cu atât mai mult cu cât foarte mulţi pacienţi rămân şi se tratează la domiciliu, şi atunci acest tratament este bine să fie făcut pe baze ştiinţifice, pe nişte recomandări clare.

Protocolul de tratament pentru romanii bolnavi de covid-19 a fost actualizat
Medicul Virgil Musta (foto) a spus cum a fost actualizat protocolul de tratament pentru romanii bolnavi de covid-19

Medicii de familie au fost ”înarmați” pentru lupta cu coronavirusul

Un element nou, important, este că li se permite medicilor de familie să administreze tratament anti-viral oral, deoarece noile date arată că acest tratament oral este eficient în prima săptămână de boală. Cu cât este administrat mai devreme, cu atât eficienţa acestuia creşte. Din păcate, la nivelul spitalului, aceşti pacienţii ajung cu forme severe, în etapele următoare ale evoluţiei infecţiei, şi de aceea s-a considerat că este oportun să dăm posibilitatea medicilor de familie să administreze această terapie ca să avem eficienţă şi să nu se ajungă la forme severe.

Medicii de familie pot folosi antiviralul oral, care este favipiravirul, pentru că acesta se foloseşte în formele uşoare şi medii de boală, în formele medii şi severe se foloseşte antiviralul injectabil, care este remdesivirul, şi care este lăsat pentru uzul în spital”, a explicat medicul pentru news.ro.

Tot acesta a vorbit și despre Ivermectina, care este folosită, de asemenea, în unele state ca tratament pentru combaretea coronavirusului, dar care nu a fost inclus în protocolul de tratament al coronavirusului în România. Medicul Virgil Musta a declarat pentru aceeași sursă că Ivermectina este total nerecomandată, cu argumentul că ”date publicate până în prezent nu susţin recomandarea utilizării sale”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI