Franța a fost, din nou, paralizată din cauza protestelor violente. Blocaje rutiere, școli și magazine închise, oameni ai legii răniți și perturbări ale serviciilor de transport feroviar au avut loc joi, 23 martie, în mai multe orașe din această țară. Mai mult de un milion de oameni au ieșit în stradă. 120.000 au fost doar în Paris.
Sindicatele au mărșăluit, din nou, în masă în Franța împotriva reformei pensiilor. Este a noua zi de grevă. Președintele Emmanuel Macron este criticat dur și oamenii sunt revoltați pentru că a spus că „mulțimea nu are legitimitate”. Acesta dorește implementarea planului de reformare a sistemului pensiilor până la finalul acestui an.
Însă, rămâne de văzut ce se va întâmpla, fiindcă manifestațiile continuă. Joi, 23 martie, 1,08 milioane de persoane au ieșit în stradă, dintre care 120.000 au fost doar în Paris.
Până în prezent, autoritățile au anunțat arestarea a 80 de persoane pentru unele altercații în timpul manifestațiilor. Se pare că 123 de polițiști și jandarmi au fost răniți, ceea ce se traduce printr-o radicalizare clară a mișcării, cu numeroase ciocniri între manifestanți și forțele de ordine. Cu toate astea, sindicatele au lansat un apel la o nouă zi de grevă generală marți, pe data de 28 martie.
🔴 La dispersion était quasi impossible sur Opera, des milliers de manifestants partent en cortège sauvage en direction de République à #Paris
Nombreuses dégradations sur ke chemin, peu ou pas de policiers. #manif23mars pic.twitter.com/nZ6k2upkY4
— Clément Lanot (@ClementLanot) March 23, 2023
Cuvintele președintelui Macron într-un interviu difuzat la nivel național, în care și-a reafirmat pozițiile, nu au fost pe placul sindicatelor, care și-au arătat încă o dată determinarea de a se opune reformei pensiilor.
Liderul francez se împotrivește oricărui tip de modificare sau dialog cu sectoarele nonconformiste, după ce a aprobat modificarea prin intermediul unui decret-lege și fără să fi fost votată în Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului.
Măsura a fost avizată la 16 martie folosind articolul 49.3 din Constituție, un mecanism criticat pe scară largă de o mare parte a societății, care a mers până la a cere demisia Executivului sau organizarea unui referendum pentru a putea vota această reformă a pensiilor, care prevede creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.
Mobilizarea sindicală a început să se facă simțită încă de joi dimineață în sectoarele cheie ale transporturilor, educației și energiei. Strategia rămâne aceeași pentru aceste mobilizări: paralizarea țării pentru a pune presiune asupra Guvernului. Însă, autoritățile susțin că violența nu a lipsit de la proteste. De asemenea, s-ar fi înregistrat și importante pagube materiale.
„Demonstrarea și exprimarea dezacordurilor este un drept. Violența și degradarea la care am asistat astăzi sunt inacceptabile. Toată recunoștința mea față de poliție și forțele de salvare”, a scris premierul francez, Elisabeth Borne, pe Twitter.
Citește și O bandă de români a ajuns „spaima trotinetelor” în Franța. Au fost găsiți în județul Buzău!