Protestele au dat roade: buletinul nou va avea ”sex” în loc de ”gen”, plus tricolorul. Va mai avea inserat și un alt simbol național

Ioana Bucur 06.08.2021, 17:45
Protestele au dat roade: buletinul nou va avea ”sex” în loc de ”gen”, plus tricolorul. Va mai avea inserat și un alt simbol național

S-a schimbat schimbarea. Protestele din ultimele zile și valul uriaș de nemulțumire au dat roade: buletinul nou va avea „sex” în loc de „gen”, dar și tricolorul. Se pare că noua carte de identitate va avea inserat și un alt simbol național.

Buletinul nou va avea ”sex” în loc de ”gen”, plus tricolorul

Sex versus gen! Unde este tricolorul? După ce s-au încurcat în explicații, autoritățile anunță noi schimbări. Buletinul nou va avea „sex” în loc de „gen”. În plus, s-a găsit loc și pentru inserarea unor alte simboluri naționale pe viitorul document.

Chestorul Cătălin-Aurel Giulescu, directorul de la Evidența Populației, a anunțat, vineri, că noul buletin electronic va fi modificat, cuvântul „gen”, care a iscat dezbateri intense în spațiul public, urmând să fie înlocuit cu „sex”.

„La nivel european s-a stabilit foarte clar că în ceea ce privește elementele distinctive, în ceea ce privește genul masculin sau feminin, se aplică legislația națională a statului membru. Legislația stabilește foarte clar că există doar două opțiuni: F pentru feminin și M pentru masculin. Singurul element pe care l-am preluat din regulament este această opțiune referitoare la gen.

Fiecare stat membru a avut posibilitatea să aplice dispozițiile regulamentului. Am ales să folosim explicit termenul folosit de regulamentul Uniunii Europene, fără niciun fel de altă interpretare.

Reiterez ideea noastră, esența proiectului pilot a fost să vedem ce reacții primim de la populație. Vă pot spune că începând de ieri, grupul de lucru deja lucrează. Opțiunile merg către schimbarea acestei mențiuni”, a afirmat Chestorul Cătălin-Aurel Giulescu, vineri, la Digi24.

În plus, pe blanchetă va fi ilustrat și drapelul României, chestorul afirmând că graficieni caută deja cele mai bune soluții pentru adăugarea acestuia pe noul document.

„Deja graficienii lucrează la introducerea drapelului inclusiv pe cartea electronică de identitate. Există o problemă în acest moment, deoarece este plină de elemente de securitate și trebuie să îi găsim un spațiu care să permită introducerea drapelului într-o formă în care să fie funcțională.

Această blanchetă a fost proiectată timp de câteva luni de zile. Perioada pentru producție a fost atât de scurtă încât am avut niște dificultăți tehnice în integrarea uneia dintre vopsele și decizia a fost să renunțăm la acea culoare.

Nu acesta este documentul final. Cărțile electronice de identitate permit mai multe versiuni. Putem să avem și două versiuni pe an”, a mai spus Giulescu.

Buletinul nou va avea ”sex” în loc de ”gen”, plus tricolorul
Buletinul nou va avea ”sex” în loc de ”gen”, plus tricolorul

Noua carte de identitate va avea inserate și alte simboluri naționale

Directorul de la Evidența Populației a adăugat că noua carte de identitate simplă, fără cip, va avea avea mai multe simboluri naționale: stema țării, drapelul, iar pe spate va fi un element în relief ce reprezintă primele două versuri ale imnului național.

„Revenind la simbolurile naționale, este vorba de blancheta pentru cartea de identitate simplă, cea care este fără cip, avem simbolurile naționale: stema României, drapelul și pe spate este un element în relief care reprezintă primele două versuri din imnul național.

Documentul conține doar elemente naționale. Avem Ateneul care este desenat de mână, avem un brâu din zona Maramureșului, deci avem elemente distinctive naționale. În designul de fond avem crenelurile pe care o să le găsiți în stema națională”, a explicat acesta, pentru sursa citată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...