Proteste de amploare în Cehia: de ce au ieșit în stradă sute de mii de oameni – FOTO

Alexandru Ioanid 24.06.2019, 13:00
Proteste de amploare în Cehia: de ce au ieșit în stradă sute de mii de oameni – FOTO

Capitala Cehiei, Praga, a fost, peste weekend, scena unor proteste de amploare, cu sute de mii de oameni în stradă. A fost cea mai mare acțiune de acest fel de după căderea comunismului, în 1989.

Sute de mii de oameni au ieșit în stradă în Cehia, peste weekend. Un protest de amploare a avut loc în capitala Praga, unde oamenii au ieșit în stradă pentru a cere, în primul rând, demisia premierului Andrei Babiș, suspectat de fraudă cu fonduri europene.

Protestatarii au adus cu ei bannere și steaguri cu însemnele Cehiei și ale Uniunii Europene și au scandat lozinci anti-guvernamentale. Potrivit estimărilor, 250.000 de oameni s-au aflat în stradă.

Proteste de amploare în Cehia
Sursa foto: Casa Jurnalistului / Facebook

De ce e contestat premierul Cehiei și ce au cerut oamenii care au ieșit în stradă

Sutele de mii de oameni aflați în stradă, un sfert de milion după cum relatează agențiile internaționale, au cerut demisia premierului Andrei Babiș. Au fost afișate bannere cu mesajele “Demisia”, “Ne-am săturat” și „Nu vom renunța la democrație” și s-au fluturat steaguri ale Uniunii Europene.

La fel ca la protestele anti-guvernamentale de la București, oamenii au venit la protest cu copiii. La uriașa manifestație din Praga au participat 250.000 de oameni, fiind vorba de cel mai mare protest de după căderea comunismului.

Sursa foto: Casa Jurnalistului / Facebook

Confruntat cu nemulțumirea străzii, premierul Cehiei a spus că nu va demisiona, mai ales că sondajele arată că partidul său încă se află în preferințele multor cetățeni. Andrei Babiș este acuzat de fraudă cu fonduri europene și conflict de interese, fapte pe care le-a negat ori de câte ori a avut ocazia.

El ar fi implicat într-un dosar referitor la fraudarea unor subvenții primite de la Comisia Europeană. Prejudiciul în acest caz s-ar ridica la două milioane de euro. Chiar dacă polițiștii au recomandat punerea lui sub acuzare, nimic nu s-a întâmplat până acum.

Dacă va fi judecat vreodată, el riscă între cinci și zece ani de închisoare. Guvernul de la Cehia e unul minoritat, fiind condus de coaliție formată din formațiunea populistă a lui Babiș – ANO și cea a social-democraților.

Ei se bucură, însă, de sprijinul tacit al comuniștilor, o premieră în istoria țării de dupp 1989.

Urmăriți Impact.ro și pe