Protest sindicaliști metrou, 24 mai 2022. Cum va afecta circulația trenurilor

Andra Daoud 23.05.2022, 23:54
Protest sindicaliști metrou, 24 mai 2022. Cum va afecta circulația trenurilor

Sindicaliștii de la metrou anunță o acțiune de protest marți, 24 mai 2022. Protestul se va desfășura în fața Ministerului Transporturilor, iar anunțul a fost făcut de către cei de la Unitatea Sindicatul Liber de la Metrou, luni seară, prin intermediul unui comunicat. Cum va fi afectată circulația trenurilor de metrou marți, 24 mai 2022, în timpul protestului.

Protest la metrou marți, 24 mai 2022

Aproximativ 200 de persoane, sindicaliști din cadrul Metrorex, vor participa marți, 24 mai, la o acțiune de protest în fața Ministerului Transporturilor. Anunțul a fost făcut de principalul sindicat din cadrul metroului bucureștean, USLM.

„Mâine, marți, 24.05.2022, între orele 14.00-15.00, în parcarea din fața clădirii Ministerului Transporturilor din București, strada Gării de Nord, intrarea în parcul Gării de Nord, sect. 1 se va desfășura o adunare publică (pichet de protest), organizată de UNITATEA – Sindicatul Liber Metrou (USLM) cu tema importanței metroului pentru Capitala României”, se arată într-un comunicat.

Din primele informații, protestul anunțat pentru marți nu ar trebui să afecteze transportul subteran în Capitală. Ultimul protest de amploare de la metrou s-a desfășurat în martie 2021, moment în care traficul de la metrou a fost blocat de către angajați.

Protest sindicalisti metrou, 24 mai 2022. Cum va fi afectata circulatia trenurilor
Sindicalistii de la metrou au anuntat un protest marti, 24 mai

Protestul din martie 2021 a dus la declanșarea unor anchete

În urma protestului din primăvara anului trecut, când circulația metrourilor a fost afectată, anchetatorii au deschis mai multe dosare. Acea acțiune de protest a fost cauzată de demolarea spațiilor comerciale din incinta stațiilor de metrou.

Ulterior, fostul lider al Sindicatului Liber de la Metrou, Ion Rădoi, a fost trimis în judecată de DNA. Acuzațiile care i s-au adus au fost: folosirea influenţei sau autorităţii având ca scop obţinerea de foloase necuvenite şi şantaj, în dosarul privind exploatarea ilegală a spaţiilor comerciale de la metrou.

În perioada 2018 – 2021, invocând existenţa unui litigiu cu SC Metrorex SA, SC Sindomet Servcom SRL – controlată de Rădoi – acesta ar fi refuzat să predea spaţiile comerciale, continuând exploatarea ilegală a acestora şi obţinerea de venituri care se ridică la peste 10 milioane de lei. Ulterior, Rădoi l-ar fi constrâns pe ministrul Transporturilor de la acea vreme să acorde în continuare firmei sindicatului drepturile de a folosi spațiile comerciale ocupate în mod abuziv.

„Constrângerea ar fi fost exercitată prin ameninţări cu întreruperea circulaţiei metroului, prin iniţierea şi organizarea unui protest ilegal/ a unei greve ilegale, toate acestea pentru a-l determina pe ministru (care avea dreptul legal de a acorda împuternicire reprezentanţilor statului în AGA), să dispună sau să accepte prelungirea/acordarea dreptului de a folosi în continuare spaţiile de către SINDOMET (printr-un nou contract de asociere sau prin tolerarea situaţiei din perioada anterioara 2018-2021)”, preciza DNA.

Urmăriți Impact.ro și pe