Protest amplu privind pensiile speciale, la nivel național. Grefierii ies în stradă. Ce spune Ministrul Justiției

Raluca Juncu 18.12.2019, 11:47
Protest amplu privind pensiile speciale, la nivel național. Grefierii ies în stradă. Ce spune Ministrul Justiției

Proteste ample au loc la aceasta oră în Capitală, dar și în restul țării. Grefierii au blocat activitatea instanțelor din toată țara întrucât protestează în urma deciziei de eliminare a pensiilor speciale.

Deputații din Comisia de muncă au votat ieri, în unanimitate, eliminarea pensiilor speciale, cu excepția celor militare. Astfel, au fost abrogate pensiile speciale ale parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor, judecătorilor CCR, personalului auxiliar din justiție, ale funcționarilor de la Curtea de Conturi, ale funcționarilor parlamentari, aviatorilor, diplomaților, și ale foștilor șefi de stat, relatează Digi 24.

Proteste de amploare ale grefierilor. Mii de angajați suspendă activitatea juridică din toată țara

În acest sens, astăzi, grefierii din toată țara și-au anunțat protestul în toată țara în urma acestei decizii, precum și boicotarea activității începând cu ora 10:00, ora de întlnire a acestora la manifestații.

Peste 6000 de grefieri și-au anunțat astăzi ieșirea în faţa instanţelor şi a parchetelor la nivel național pe timpul activității Plenului Camerei Deputaților, timp în care vor fi închise arhivele și registraturile și suspendate ședințele de judecată, anunța Sindicatul Grefei Judiciare.
„Deși în ședința din data de 10 decembrie 2019 Comisia de muncă și protecție socială a decis amânarea pentru luna februarie 2020 a celor două proiecte de lege privind abrogarea pensiilor speciale și de serviciu, pentru ca Guvernul României să-și exprime un punct de vedere cu privire la acestea, cele două proiecte au fost repuse pe ordinea de zi a aceleiași comisii în data de 17 decembrie 2019”, transmit sindicaliștii.

La momentul transmiterii acestei știri, peste 100 de grefieri au oprit azi activitatea, la ora 10:00, şi au ieşit pe scările Palatului de Justiţie din Bucureşti pentru a-și exprima nemulțumirea cu privire la intenţia Parlamentului de a elimina pensiile de serviciu.

La Cluj-Napoca, peste 150 de grefieri protestează la ora actuală împotriva deciziei de abrogare a pensiilor speciale ale magistraților, în vreme ce la Craiova, aproximativ 160 de grefieri și IT-iști au suspdendat activitatea de la Tribunalul Dolj și Judecătoria Craiova. Și la Iași, grefierii nemulțumiți de decizie protestează în număr mare (peste 120 de angajați), potrivit stiripesurse.ro.

Reacția Ministrului Justiției

Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției este, însă, solidar cu măsurille Guvernului din care face parte, spulberând astfel orice speranță de susținere a magistraților. Șeful Justiției face apel la răbdare, susținând că va exista un dialog în care se vor găsi soluții.

„Acest Guvern, cu care sunt solidar, încearcă să scoată activitatea administrativă a țării din impas în care l-a dus politica PSD și în ceea ce privește finanțele țării făcute praf și în ceea ce privește legislația Justiției făcută praf și în ceea ce privește coeziunea sistemului judiciar făcută praf. Nu se pot rezolva lucruri peste noapte, dar avem răbdare, vom avea dialog, vom găsi împreună soluțiile”, a spus Predoiu, potrivit cotidianul.ro.

 

Sursa foto: Inquam Photos

Urmăriți Impact.ro și pe