Vaccinul împotriva coronavirusului scos pe piață de compania americană Moderna a ajuns și el în România! Odată cu acesta, a sosit și prospectul medicamentului, care a fost publicat de Comitetul Național de Vaccinare. Astfel s-a aflat cine poate și cine nu poate să facă vaccinul!
Primele 14.000 de doze ale vaccinului Moderna au ajuns miercuri seara în România. Primele doze au ajuns la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București, de unde vor fi distribuite centrelor de vaccinare din toată țara.
Tot miercuri a fost publicat și prospectul medicamentului care are menirea de a ține temutul virus departe de noi. Dar cum acționează, mai exact, acesta? Ei bine, vaccinul Moderna stimulează sistemul de apărare natural al organismului, sistemul imunitar.
Vaccinul acționează prin determinarea organismului să își producă propria protecție (anticorpi) împotriva virusului care cauzează boala COVID-19.
Acesta utilizează o substanță numită acid ribonucleic mesager (ARNm) pentru a transfera instrucțiuni, pe care celulele organismului le pot utiliza pentru a produce proteina de suprafață, regăsită pe virus. Celulele pot produce apoi anticorpi împotriva proteinei de suprafață, pentru a ajuta la combaterea virusului, atunci când intră în contact cu acesta. Așasuntem protejați de coronavirus, cu ajutorul vaccinului Moderna.
Trebuie știut faptul că substanța activă este ARNm care codifică proteina de suprafață a SARS-CoV-2, integrat în nanoparticule lipidice. Așadar, vaccinul nu trebuie administrat dacă sunteți alergic la substanța activă sau la oricare dintre celelalte componente ale sale.
Solicitați asistență medicală de urgență dacă manifestați oricare dintre următoarele semne și simptome
ale unei reacții alergice:
– senzație de leșin sau stare de confuzie;
– modificări ale ritmului bătăilor inimii;
– dificultăți la respirație;
– respirație șuierătoare;
– umflare a buzelor, feței sau gâtului;
– urticarie sau erupție pe piele;
– greață și vărsături;
– durere de stomac.
Acestea mai pot include:
– umflare în zona axilei
– durere de cap
– greață
– vărsături
– dureri musculare, dureri articulare și rigiditate
– durere sau umflare la locul de administrare a injecției
– oboseală excesivă
– frisoane
– febră
– erupție
– erupție, înroșire sau urticarie la locul de administrare a injecției
Mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):
– mâncărime la locul de administrare a injecției
Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane):
– paralizie facială periferică temporară (paralizia Bell)
– umflare la nivelul feței (poate să apară la pacienții cărora li s-au administrat injecții în scop
cosmetic)
– reacții alergice severe (anafilaxie)
– hipersensibilitate
Specialiștii avertizează că dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați-vă medicului înainte de a vi se administra acest vaccin.
De asemenea, nu conduceți vehicule și nu utilizați utilaje dacă nu vă simțiți bine după vaccinare. Așteptați până la trecerea efectelor vaccinului înainte de a conduce vehicule sau utiliza utilaje.