REPORTAJ

Proprietarii de restaurante din Capitală vor şi ei certificat de locaţie sigură. Ce înseamnă “safe location” şi cât este de util actul

Andrei Cezar 07.05.2021, 21:32

După ce patronii de restaurante de pe Litoral au ridicat mingea la fileu cu certificatul ”Safe location”, administratorii de localuri din Capitală nu par atât de entuziasmați de noua idee. Ei spun că oricum clienții vin și fără el pentru că își doresc foarte mult să iasă din case. Cu toate acestea, unii patroni recunosc că ar adopta orice măsură numai să se poată reveni cât mai repede la normal.

Cât de util este certificatul de locație sigură

Pe Litoral, în unele terase și restaurante au fost vaccinați toți angajații, iar acest lucru le-a adus un certificat de locație sigură. Motto-ul ”Safe location – Noi ne-am vaccinat” atrage tot mai mulți adepți în rândul antreprenorilor de la malul mării. Ei consideră că odată cu vaccinarea tuturor angajaților ar genera un sentiment de siguranță în rândul clienților.

”Restaurantele, cafenelele locațiile în general de pe litoral au personal care, integral sau aproape integral, s-a vaccinat. Ni s-a spus în permanență că dacă personalul s-ar vaccina în proporție mare și ritmul ar fi mai rapid, ne-am îndreptat spre deschiderea normală în Horeca. Am lansat această campanie și vom înmâna primele 5 certificate astfel încât turiștii să primească un semnal de siguranță și încredere. Am implementat de asemenea și toate celelalte norme impuse de autorități. Nu poate fi vorba de obligație, dar dacă rata de vaccinare trece de 90 la sută atunci acele locații vor primi această recunoaștere. Avem deja cinci locații care îndeplinesc aceste conditii, în Constanța și Mamaia. Vrem să stimulam acolo unde se dorește ritmul de vaccinare. Vrem să atragem consumatori. Nu știm dacă va exista o relaxare a măsurilor așa cum ni s-a promis, însă noi ne facem datoria”, a declarat Corina Martin, președinte de onoare RESTO.

În rândul patronilor și angajaților de terase și restaurante din Capitală părerile sunt însă împărțite în ceea ce privește eliberarea unui astfel de certificat. În timp ce unii sunt de părere că ar oferi siguranță clienților, alții spun că oamenii le-ar fi călcat pragul oricum și fără el.

Boby este șef de sală la un local cu pretenții, amplasat pe malul Dâmboviței, în zona Unirii. El consideră că ”nimeni nu va rămâne nevaccinat”, iar respectivul certificat nu ar face decât să grăbească revenirea la normalitate în domeniul Horeca.

Boby, șef de sală: ”La noi, în local, s-au vaccinat aproape toți angajații. E normal să facem lucrul acesta pentru că în toată perioada asta am fost foarte afectați. Cred că nimeni nu va rămâne nevaccinat și dacă asta este soluția ar trebui să o facem cu toții.”

Îm schimb Radu, ospătar la un alt restaurant, este de părere că certificatul de locație sigură ar fi discrimatoriu pentru angajați.

Radu, ospătar: ”Dacă nu vreau să mă vaccinez, sau dacă am o problemă de sănătate care nu mă lasă să mă vaccinez ce fac, mă dau afară? Nu mi se pare o idee tocmai bună. Vă spun sincer că din toți cunoscuții mei care lucrează în domeniu nu am auzit pe nimeni să fi avut Covid-19. Nu cred că noi răspândim virusul.”

Alexandra, ospătar: ”Și eu m-am vaccinat și cred că aproape toți colegii mei s-au vaccinat. Nu știu cât de util ar fi acest certificat pentru noi, dar cred că vaccinul ar tebui să să îl facem toți. Doar așa putem să revenim la normal.”

Proprietarii de localuri din Capitala vor si ei certificat de locatie sigura
Proprietarii de localuri din Capitala vor si ei certificat de locatie sigura

Patron de local: Nu cred că lumea era speriată de personalul din Horeca

Bogdan Cervenschi este patronul unor localuri din Capitală. Îi este indiferent dacă și în București vor apărea certificate de locație sigură pentru că angajații săi s-au vaccinat toți, iar clienții vor ieși oricum la terase.

”Din punctul meu de vedere puteau să pună și 10 buline roșii, doar să ne lase în pace.

Eu oricum nu cred că lumea era speriată de personal (din Horeca – n.r.) neapărat. Noi oricum îi testăm la două zile. Era foarte greu să lăsăm să se îmbolnăvească unul dintre ei pentru că acest lucru ar fi însemnat să îi infecteze pe toți și atunci clar că ar fi trebuit să închidem timp de două săptămâni localul. Lucru pe care nu ni l-am fi permis.

Probabil că este mai mult o metodă de a asigura clienții că este totul în regulă, deși nu cred că aveau vreo problemă să vină și fără acest certificat.

Eu nu cred că ar avea vreun impact, în sensul că ar veni mai mulți clienți la acele localuri și nu s-ar duce la celelalte.”, a declarat pentru Impact.ro Bogdan Cervenschi.

Antreprenorul susține că acum a venit momentul ca toți cei din domeniul Horeca să ”fie lăsați în pace” pentru că au avut foarte mult de suferit de pe urma măsurilor luate de autorități.

”Ei trebuie să înțeleagă că până la urmă noi nu răspândim nimic. Dimpotrivă, noi suntem cei mai atenți. Am luat cele mai stricte măsuri și am avut cele mai multe controale. Nu cred că a fost industrie mai controlată ca noi, deja eu mi-am dat doctoratul în controale.

Clienții oricum vor să vină. S-au săturat să stea în casă și ar mânca și pe bordură, dacă îi lași. Vorbesc de un caz real în care mi s-a spus că ”M-am săturat să mănânc în casă. Nu mai pot. Lasă-mă! Vreau să stau pe bordură afară.”

Nici oamenii care au stat astăzi la mese nu au căzut de acord în privința certificatului de locație sigură.

Clientă: ”Nu știu dacă m-aș simți neapărat mai în siguranță știind că toți angajații sunt vaccinați. Atât timp cât se rescpectă celelalte măsuri de protecție cred că vom fi bine, așa cum s-a întâmplat și până acum.”

Clientă: ”Cred că este ok această inițiativă. Probabil că am fi mai liniștiți dacă am ști că personalul este imunizat.”

Până astăzi, în România au fost vaccinate 2.471.779 de persoane cu una sau ambele doze, potrivit datelor oficiale Dintre acestea 80.056 în ultimele 24 de ore/