Proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea poliţiei militare, aprobat astăzi de Guvern: „Trebuie plecat de la locul şi rolul acesteia în structura armatei”

Elena Avramescu 14.12.2022, 08:13
Proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea poliţiei militare, aprobat astăzi de Guvern: „Trebuie plecat de la locul şi rolul acesteia în structura armatei”

Zi importantă astăzi în România, după ce Guvernul a anunțat că are în plan să aprobe, în cadrul noii ședințe, un proiect de lege ce vizează organizarea şi funcţionarea poliţiei militare.

Guvernul va aproba proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea poliţiei militare

„Iniţierea unei noi abordări conceptuale asupra locului şi rolului corpului poliţiştilor militari din Armata României este dictată în principal de efortul de a obţine un nivel de interoperabilitate cât mai ridicat cu structurile altor forţe armate în cadrul misiunilor şi operaţiilor militare şi de a răspunde la îndeplinirea obligaţiilor asumate prin convenţiile internaţionale la care România este parte.

În definirea misiunilor unităţilor de poliţie militară, trebuie plecat de la locul şi rolul acesteia în structura armatei. În acest scop poliţia militară trebuie prin pregătirea specifică, formele şi procedeele de acţiune, să atingă nivelul de profesionalism şi dotare al structurilor similare din armatele ţărilor membre NATO”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Guvernul României, prins pe picior greșit. Executivul nu a plătit factura la curent de 6 luni, care este explicația
Guvernul României

În plus, Guvernul are de gând să modifice şi să completeze, printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă, mai multe acte normative din domeniul silviculturii, fiind vorba despre Campania naţională de împădurire şi reîmpădurire, prin care România are obligația să împădurească şi să reîmpădurească o suprafaţă de până la 56 700 ha, până în anul 2026.

„Măsurile legislative propuse vizează punerea în aplicare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta C2 – Păduri şi Protecţia Biodiversităţii, Ţintele 25 şi 26 Investiţii 1. Campanie naţională de împădurire şi reîmpădurire, inclusiv păduri urbane, prin care România trebuie să împădurească şi să reîmpădurească o suprafaţă de 56 700 ha, până în anul 2026.

De asemenea, vizează accesul în regim de urgenţă al operatorilor economici specializaţi, pentru remedierea unor defecţiuni prin operaţiuni speciale la alte orizonturi de exploatare din cadrul capacităţilor existente şi pentru repunerea în funcţiune a capacităţilor de existente şi repunerea în funcţiune a capacităţilor de producţie nefuncţionale, în vederea suplimentării producţiei de petrol şi gaze naturale”, potrivit notei de fundamentare a proiectului.

Însă asta nu este tot, deoarece este avut în vedere și un alt proiect de ordonanţă de urgenţă, care vizează gestionarea contribuţiei financiare acordate României din Rezerva de ajustare la Brexit. Acest act normativ are ca unic scop stabilirea cadrului general de gestionare a fondurilor alocate României din Rezerva de ajustare la Brexit, dar şi asigurarea unui management financiar eficient şi eficace al acestor fonduri.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Înafară de toate acestea, se pare că Executivul va decide cu privire la sprijinirea entităţilor stabilite în România cu scopul participării la proiecte de colaborare susţinute financiar prin intermediul Fondului European de Apărare (EDF).

În plus, urmează să fie aprobat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice în curs de execuţie, precum şi a altor proiecte de interes public major care utilizează energie regenerabilă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...