Bugetul pentru anul 2023, votat în cadrul ședinței de Guvern. Premierul Ciucă: „Aproape toate ministerele au bugete mai mari pentru anul viitor”

Elena Avramescu, Mihnea Tălău 08.12.2022, 17:58
Bugetul pentru anul 2023, votat în cadrul ședinței de Guvern. Premierul Ciucă: „Aproape toate ministerele au bugete mai mari pentru anul viitor”

UPDATE:

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că a fost aprobat proiectul de lege privind bugetul de stat pe anul 2023 şi proiectul privind bugetul asigurărilor sociale pe anul 2023, cât şi pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2023 şi ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

În aceeași ședință executivul a aprobat şi strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2023-2025, a mai spus prim-ministrul.

„Aproape toate ministerele au bugete mai mari pentru anul viitor”, a afirmat Ciucă, adăugând că majoritatea ministerelor au un buget mai mare pe anul viitor, iar pachetul de măsuri de plafonare şi compensare a preţurilor la energie şi gaze naturale va continua.

El a adăugat că în buget sunt prevăzute şi măsuri care vin în sprijinul persoanelor vulnerabile.

„Venim cu noi măsuri pentru susţinerea persoanelor vulnerabile. Toate acestea sunt cuprinse în deciziile luate atunci când am întocmit bugetul la nivelul fiecărui minister în parte. E prima oară când realizăm o construcţie pentru a realiza toate programele priotare pentru cetăţeni. Discutăm de 223 de programe incluse la finanţare. Aproape toate ministerele au bugete mai mari pentru anul viitor. Trebuie să ducem mai departe politicile şi programele pe care ni le-am asumat pentru domeniul educaţiei, cercetării şi inovării, pentru sănătate, pentru asistenţă socială, pentru economie, agricultură şi pentru infrastructura de transport, precum şi pentru siguranţa şi apărare. Pachetul de măsuri de plafonare şi compensare a preţurilor la energie şi gaze naturale va continua, pentru că avem nevoie să protejăm cetăţenii în continuare de creştere a preţurilor şi efectele crizei energetice”, a conchis Ciucă.

Proiectul va ajunge la dezbatere şi vot în Parlament, astfel încât până pe 15 decembrie bugetul să fie aprobat şi înaintat spre promulgare Preşedintelui României.

 

Știrea inițială:

În ședința programată astăzi, Guvernul urmează să aprobe proiectele de lege cu privire la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2023. Se pare că noul proiectul de buget pentru anul viitor vizează o creştere economică de 2,8%, ținând cont de şocul economic provocat de pandemie ca fiind unul dintre cele mai semnificative din istoria recentă.

Guvernul va aproba proiectul de lege privind bugetul de stat

Se pare că Produsul Intern Brut (PIB) în preţuri curente este estimat în creştere la 1.552 miliarde de lei, de la 1.396 miliarde de lei în acest an.

Pentru anul 2023, deficitul bugetar ESA va fi calculat la 4,4% din PIB, iar în 2026 va ajunge la 2,9% din PIB, încadrându-se la sfârşitul anului 2024 în prevederile regulamentelor europene, mai precis de 2,95% din PIB. Astfel că deficitul bugetar cash va ajunge în anul 2024 valoarea de 2,95% din PIB, cu care se încadrează în regulamentele europene, se arată în documentul citat.

În plus, cheltuielile totale sunt prevăzute la 607,924 miliarde de lei în anul 2023, reprezentând 39,17% din PIB, cu tendinţă de scădere în anul 2026, în timp ce cheltuielile destinate investiţiilor sunt de 112,1 miliarde lei, adică aproximativ 7,22% în PIB, iar în anul 2026 acestea urmează să ajungă la 154,2 miliarde lei.

S-a aflat ulterior că în cadrul şedinţei de executiv urmează să fie adoptat şi proiectul de lege cu privire la aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2023, iar Guvernul are în plan să aprobe şi un proiect de lege privind securitatea şi apărarea cibernetică a României, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Ministrul care va fi dat afara din Guvern
Sedinta de guvern. Foto: Inquam Photos/ George Calin

„Obiectivele prezentului proiect de lege sunt: crearea de reţele şi sisteme informatice sigure şi reziliente; elaborarea şi adoptarea unui cadru normativ şi instituţional consolidat; consolidarea unui parteneriat public-privat, pragmatic, pe linia securităţii cibernetice; asigurarea rezilienţei prin abordare proactivă şi descurajare; transformarea României într-un actor relevant în arhitectura internaţională de cooperare în domeniul securităţii cibernetice”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

În plus, Guvernul va stabili printr-o hotărâre şi salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

„Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 3.000 lei lunar începând cu data de 1 ianuarie 2023, ceea ce reprezintă o creştere de 17,6% faţă de luna decembrie 2022”, se spune în nota de fundamentare a proiectului.

Nu trebuie uitat nici proiectul de hotărâre care vizează alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...