Proiect ambiţios. Mii de staţii de încărcare pentru maşinile electrice vor apărea în România

Nicu Stan 08.06.2021, 15:10
Proiect ambiţios. Mii de staţii de încărcare pentru maşinile electrice vor apărea în România

Proiect ambiţios. Mii de staţii de încărcare vor apărea în România. Stațiile de încărcare pentru mașinile electrice vor fi amplasate pe autostrăzi, dar și în orașe.

Ministrul Transporturilor promite mii de stații de încărcare pentru mașinile electrice. Nu se știe dacă vor fi cu plată sau gratuit

Proiect ambiţios al ministerul Transporturilor. Ministrul Transporturilor a anunțat că mii de staţii de încărcare pentru mașini electrice vor apărea în România.

Ministrul Transporturilor, Catalin Drula, a anunțat că autoritățile intenționează realizarea a circa 3.000 de puncte de încărcare pentru autovehiculele electrice pe drumurile de mare viteză, la acestea urmând să se adauge puncte de încărcare pe care Ministerul Dezvoltării le va realiza, prin PNRR, la orașe.

Catalin Durla nu stie daca statiile de incarcare pentru masinile electrice vor fi folosite gratuit sau contracost
Catalin Durla nu stie daca statiile de incarcare pentru masinile electrice vor fi folosite gratuit sau contracost

264 de puncte de încărcare pe A 7

“Din proiect, avem în spațiile de servicii 52 de stații electrice cu 264 de puncte de încărcare pe A 7 Dumbrava – Pașcani și, în total, CNAIR vrea să mai realizeze până la 3.000 de puncte de încărcare pe toata rețeaua. 2.896, inclusiv cele 264 pe care le-am menționat, mai are și Ministerul Dezvoltării în PNRR pentru zona urbana”, a declarat Cătălin Drulă, la Digi 24.

Deocamdată, ministrul Transporturilor nu a precizat dacă folosirea stațiilor de încărcare va fi gratuită sau contracost.

Ministerul Transporturilor a concesionat 26 de spații de servicii unde se vor face benzinării

“Administratorul acestei rețele rutiere și acestor facilități în primă fază este compania de drumuri, dar eu susțin și voi susține concesionarea. În momentul de față, la începutul anului am concesionat 26 de spații de servicii unde se vor face benzinării ale operatorilor mari de benzinării din România.

Compania de drumuri va primi bani pentru asta, milioane de euro anual ca redevențe, dar vor fi niște spații civilizate”, a adăugat Cătălin Drulă.

Multe spații concesionate sunt în Transilvania

Potrivit acestuia, mare parte dintre spațiile de servici concesionate se află în Transilvania, urmând ca ministerul Transporturilor să concesioneze și spațiile de pe autostrada A 3 București -Ploiești.

Astfel, pe viitoarele autostrăzi, spațiile de servicii vor avea “dimensiuni generoase”, iar acestea vor fi construite odata cu autostrada, a precizat ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

Vânzările de autoturisme verzi, în creștere

Automobilele ecologice, cele electrice alături de hibride, au înregistrat o creştere a înmatriculărilor de maşini noi de 9% în primele nouă luni ale anului 2020, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), la un volum de aproape 5.400 de mașini.

Dintre acestea, maşinile electrice au crescut cel mai puternic în vânzări, urcând cu 41% la peste 1.400 de unităţi. O creştere şi mai puternică s-a înregistrat în rândul hibridelor plug-in, de 141% la 555 de unităţi. Singurul segment care a înregostrat scăderi a fost cel al hibridelor ”clasice“, care s-a micşorat cu 8% până la 3.500 de mașini.